topografie dex - definiţie, sinonime, conjugare

topografie

TOPOGRAFÍE s.f. Ramură a geodeziei care se ocupă cu tehnica măsurătorilor unei porţiuni a scoarţei Pământului, cu determinarea poziţiei elementelor scoarţei terestre pe suprafeţe mici (considerate plane), precum şi cu tehnica reprezentării grafice sau numerice a suprafeţelor măsurate, în scopul întocmirii de hărţi şi planuri. ♦ Descriere amănunţită a unui loc sub raportul aşezării, configuraţiei etc.; mod în care sunt dispuse în spaţiu elementele unui ansamblu. – Din fr. topographie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TOPOGRAFÍE f. 1) Ramură a geodeziei care se ocupă cu reprezentarea grafică pe un plan a formelor de relief în vederea întocmirii hărţilor geografice. 2) Descriere a configuraţiei unui loc. /<fr. topographie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TOPOGRAFÍE s.f. 1. Ştiinţă care se ocupă cu tehnica măsurătorilor şi a calculelor unor porţiuni mici ale suprafeţei pământului văzute în plan orizontal, precum şi cu tehnica reprezentării grafice a acestora. 2. Înfăţişare, dispoziţie, aşezare a unui loc, a unui oraş etc.; descriere amănunţită a acestei înfăţişări. [Gen. -iei. / < fr. topographie, cf. gr. topos – loc, graphein – a scrie].
(Dicţionar de neologisme)

TOPOGRAFÍE s. f. 1. ramură a geodeziei, tehnica măsurătorilor şi a calculelor unor porţiuni mici ale suprafeţei terestre văzute în plan orizontal, precum şi tehnica reprezentării grafice a acestora. 2. relief, configuraţie a unui teren, a unui organism anatomic etc. 3. înfăţişare, aşezare a unui loc, a unui oraş etc. ♢ descriere amănunţită a acestei înfăţişări. 4. figură de compoziţie, constând în descrierea cadrului de desfăşurare a unei scene (un templu, peisaj). (< fr. topographie)
(Marele dicţionar de neologisme)

topografíe s. f. (sil. -gra-), art. topografía, g.-d. art. topografíei; pl. topografíi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: to top topo topog topogr

Cuvinte se termină cu literele: ie fie afie rafie grafie