tort dex - definiţie, sinonime, conjugare

tort

[Sinonime]
TORT1, torturi, s.n. 1. Fir tors de cânepă, de in sau de alte materii textile; torsătură. ♦ Cantitate, scul etc. de fire toarse. 2. Ţesătură, pânză lucrată (în casă) din fire de cânepă sau de in. – Din lat. tortus (< torquere).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TORT2, torturi, s.n. Prăjitură (de obicei de formă cilindrică) făcută din mai multe straturi de aluat, având între ele straturi de cremă, de dulceaţă etc., acoperită cu o glazură sau cremă ornamentală etc. [Var.: tórtă s.f.] – Din germ. Torte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TORT1 ~uri n. 1) Fir tors din fibre textile (în special din cânepă sau din in). 2) Cantitate de fir tors şi depănat. 3) Pânză de cânepă sau de in, folosită, mai ales, pentru confecţionarea şervetelor. /<lat. tortus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TORT2 ~uri n. Produs de cofetărie, preparat din mai multe foi de aluat dulce, coapte, unse cu cremă şi puse una peste alta. /<germ. Torte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TORT s.n. Prăjitură mare (rotundă), preparată din mai multe straturi de aluat şi umplută cu cremă, cu dulceaţă etc. [Var. tortă s.f. / < germ. Torte, cf. it. torta].
(Dicţionar de neologisme)

TORT s. n. prăjitură mare (rotundă) din mai multe straturi de aluat şi umplută cu cremă, cu dulceaţă etc. (< germ. Torte)
(Marele dicţionar de neologisme)

cireaşa de pe tort expr. (livr.) 1. detaliul sau aspectul cel mai plăcut / valoros / util etc. al unui lucru sau eveniment. 2. (iron.) detaliul sau aspectul cel mai neplăcut / abject / inutil etc. al unui lucru sau al unui eveniment. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

tort (fir tors, ţesătură, prăjitură) s. n., pl. tórturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TORT s. (TEXT.) (pop.) torsătură, (înv. şi reg.) torsură.
(Dicţionar de sinonime)

TORT s. (prin Transilv.) tortată. (~ de ciocolată.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: to tor

Cuvinte se termină cu literele: rt ort