tortură dex - definiţie, sinonime, conjugare
TORTÚRĂ, torturi, s.f. Suferinţă fizică (sau morală) violentă. – Din fr. torture, lat. tortura.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TORTURÁ, torturez, vb. I. Tranz. A supune (pe cineva) la chinuri fizice violente; a schingiui; p. ext. a supune (pe cineva) la chinuri morale; a chinui. ♦ (Despre stări sufleteşti) A roade, a frământa, a obseda în mod dureros. ♦ Fig. A forţa, a stâlci, a poci cuvintele, stilul, limba, versul etc. – Din fr. torturer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TORTÚR//Ă ~i f. Suferinţă fizică sau/şi morală foarte puternică; chin groaznic; caznă; supliciu. /<fr. torture
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A TORTUR//Á ~éz tranz. 1) (fiinţe) A supune la torturi, la chinuri groaznice; a schingiui. 2) (despre gânduri, sentimente etc.) A urmări întruna în mod obsedant; a frământa; a chinui; a munci; a tiraniza. 3) rar (cuvinte, expresii etc.) A denatura, încălcând corectitudinea; a schingiui; a stâlci; a poci. ~ limba. /<fr. torturer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TORTÚRĂ s.f. Suferinţă fizică; chin, caznă. ♦ (Fig.) Suferinţă morală; chin. [Pl. -ri. / cf. fr. torture, it., lat. tortura].
(Dicţionar de neologisme)

TORTURÁ vb. I. tr. A supune la torturi; a chinui, a schingiui. ♦ (Fig.) A supune pe cineva la chinuri morale; a frământa, a nelinişti. ♦ (Fig.) A forţa, a stâlci (limba, stilul etc.). [Cf. fr. torturer, it. torturare].
(Dicţionar de neologisme)

TORTÚRĂ s. f. 1. suferinţă fizică, chin; caznă, schingiuire. 2. (fig.) frământare, zbucium, durere, suferinţă morală. (< fr. torture, lat. tortura)
(Marele dicţionar de neologisme)

TORTURÁ vb. tr. 1. a supune la torturi; a chinui, a schingiui. ♢ (fig.; despre stări sufleteşti) a obseda, a frământa mintea, a nelinişti. 2. (fig.) a forţa (sensul), a stâlci (limba, stilul etc.). (< fr. torturer)
(Marele dicţionar de neologisme)

tortúră s. f., g.-d. art. tortúrii; pl. tortúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

torturá vb., ind. prez. 1 sg. torturéz, 3 sg. şi pl. tortureáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TORTÚRĂ s. calvar, canon, caznă, chin, durere, patimă, schingiuire, schingiuit, suferinţă, supliciu, (înv. şi pop.) trudă, (pop.) muncă, (înv.) muncitorie, pasiune, pedeapsă, pedepsitură, rană, schingi, strădanie, strânsoare, trudnicie. (Supus la ~i crâncene.)
(Dicţionar de sinonime)

TORTURÁ vb. 1. a canoni, a căzni, a chinui, a munci, schingiui, a trudi, (înv. şi reg.) a pedepsi, (reg.) a negăti, a strânge, (înv.) a străstui. (L-au ~ pentru a-şi mărturisi crima.) 2. v. obseda.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: to tor tort tortu tortur

Cuvinte se termină cu literele: ra ura tura rtura ortura