trafic dex - definiţie, sinonime, conjugare

trafic

[Sinonime]
TRAFÍC, traficuri, s.n. 1. Totalitatea transporturilor de mărfuri sau de persoane care se fac pe o anumită cale de comunicaţie, cu anumite mijloace de transport, într-un interval de timp şi în condiţii precizate. ♦ Totalitatea legăturilor de telecomunicaţie stabilite într-un anumit interval de timp şi în anumite condiţii tehnice. 2. Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri şi de alte valori. ♦ Comerţ ilicit. ♦ Expr. A face trafic de influenţă = a trage foloase ilicite din influenţa pe care cineva o are asupra cuiva, din trecerea de care se bucură pe lângă cineva. – Din fr. trafic.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRÁFIC ~uri n. 1) Frecvenţă a operaţiilor de transport efectuate pe o anumită cale de comunicaţie (feroviară, maritimă, terestră, aeriană) într-un anumit interval de timp. 2) Totalitate a legăturilor de telecomunicaţie stabilite într-un anumit interval de timp şi în condiţii date. 3) Comerţ ilegal. ~ de narcotice.~ de influenţă infracţiune penală comisă de o persoană care trage foloase din influenţa pe care o are asupra altor persoane. /<fr. trafic
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRAFÍC s.n. 1. Transport de mărfuri sau de persoane raportat la o anumită cale de comunicaţie şi la un interval de timp dat. 2. Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri şi de alte valori. ♦ Comerţ ilicit. ♦ Trafic de influenţă = negociere a trecerii de care se bucură cineva pe lângă o persoană influentă, făcută în scopul unui câştig personal ilicit. [< fr. trafic, cf. it. traffico].
(Dicţionar de neologisme)

TRAFÍC s. n. 1. transport de mărfuri sau de persoane pe o anumită cale de comunicaţie şi la un interval de timp dat. ♢ comerţ ilicit. o ~ de influenţă = negociere a trecerii de care se bucură cineva pe lângă o persoană influentă. 2. totalitatea legăturilor de telecomunicaţie stabilite într-un anumit interval de timp, cu anumite mijloace tehnice şi în condiţii date. (< fr. trafic)
(Marele dicţionar de neologisme)

tráfic / trafíc s.n., pl. tráficuri / trafícuri
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

trafíc s. n., pl. trafícuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRAFÍC s. v. circulaţie.
(Dicţionar de sinonime)

TRAFÍC s. v. debit, regie, tutungerie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra traf trafi

Cuvinte se termină cu literele: ic fic afic rafic