transfer dex - definiţie, sinonime, conjugare

transfer

[Sinonime]
TRANSFÉR, transferuri, s.n. Faptul de a (se) transfera. – Din fr. transfert.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANSFÉR ~uri n. v. A TRANSFERA şi A SE TRANSFERA.~ de drepturi transmisiune de drepturi. [Sil. trans-fer] /<fr. transfert
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANSFÉR s.n. 1. Transferare. ♦ Transmitere a unui drept de proprietate sau a unor obligaţii de la o persoană la alta, respectând anumite formalităţi. 2. (Psih.) Mutare a încărcăturii, a sarcinii afective de la un obiect la altul. 3. (Tehn.) Trecere a energiei de la un generator la un receptor. ♦ Trecere a unui radical, ion, electron etc. de la o substanţă chimică la alta. [Pl. -ruri, -re. / < fr. transfert].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSFÉR s. b. 1. transferare. ♢ (sport) mutare a unui jucător profesionist de la un club la altul. 2. transmitere a unui drept de proprietate, a unor obligaţii de la o persoană la alta. ♢ transmitere de titluri de valori monetare. 3. (psih.) mutare a încărcăturii, a sarcinii afective de la un obiect la altul. 4. transmitere de energie sau de electroni de la un sistem fizic la altul. 5. (mar.) transbordare de materiale şi oameni cu ajutorul unui dispozitiv de parâme şi macarale asemănătoare funicularului. 6. (inform.) deplasare a unei date dintr-un amplasament în altul, fără distrugerea înregistrării originale. (< fr. transfert)
(Marele dicţionar de neologisme)

transfér s. n. (sil. mf. trans-), pl. transféruri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRANSFÉR s. 1. v. mutare. 2. v. transmisiune. 3. v. schimb.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran trans transf

Cuvinte se termină cu literele: er fer sfer nsfer ansfer