transpira dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRANSPIRÁ, transpír, vb. I. Intranz. 1. A secreta şi a elimina sudoarea prin porii pielii; a asuda, a năduşi. 2. (Despre plante) A elimina apă sub formă de vapori. 3. Fig. (Fam.) A ieşi la suprafaţă, a reieşi, a se afla, a se auzi (o ştire secretă, un zvon etc.). – Din fr. transpirer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TRANSPIRÁ transpír intranz. 1) A elimina sudoare; a asuda. 2) (despre plante) A elimina apă sub formă de vapori. 3) fig. (despre idei, planuri, sentimente, secrete) A ieşi la suprafaţă; a deveni cunoscut. [Sil. trans-pi-] /<fr. transpirer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANSPIRÁ vb. I. intr. 1. A elimina sudoare prin porii pielii; a asuda, a năduşi. 2. (Despre plante) A elimina apă sub formă de vapori. 3. (Fig.) A ieşi la suprafaţă, a reieşi, a emana. ♦ A se auzi, a se afla. [P.i. transpír. / < fr. transpirer, cf. lat. trans – dincolo, spirare – a exala].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPIRÁ vb. intr. 1. a elimina sudoare prin porii pielii; a asuda. ♢ a se forma picături de apă la suprafaţa unui element de construcţie. 2. (despre plante) a elimina apă sub formă de vapori. 3. (fig.) a ieşi la suprafaţă, a reieşi, a emana. ♢ a se auzi. (< fr. transpirer)
(Marele dicţionar de neologisme)

transpirá vb. (sil. mf. -spi-), ind. prez. 1 sg. transpír, 3 sg. şi pl. transpíră
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRANSPIRÁ vb. a asuda, a (se) înnăduşi, a năduşi. A ~ din cauza căldurii.)
(Dicţionar de sinonime)

TRANSPIRÁ vb. v. afla, auzi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran trans transp

Cuvinte se termină cu literele: ra ira pira spira nspira