transport dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRANSPÓRT, transporturi, s.n. 1. Faptul de a transporta. ♦ (La pl.) Ramură a economiei naţionale cuprinzând totalitatea mijloacelor rutiere, aeriene şi navale care asigură circulaţia bunurilor şi a persoanelor. 2. Totalitatea bunurilor sau a persoanelor care sunt transportate la un moment dat şi în condiţii determinate. 3. Fig. (Livr.) Uitare de sine cauzată de emoţie, de entuziasm, de plăcere; stare de contemplaţie. – Din fr. transport.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANSPORTÁ, transpórt, vb. I. 1. Tranz. A deplasa (cu un vehicul) bunuri sau persoane dintr-un loc în altul; a căra, a duce, a purta. 2. Refl. A se duce la faţa locului (pentru o constatare judiciară, pentru o anchetă, o inspecţie etc.); a se deplasa. 3. Tranz. Fig. (Livr.) A aduce pe cineva într-o stare de uitare de sine, în urma unei emoţii profunde, a entuziasmului, a plăcerii. – Din fr. transporter, lat. transportare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANSPÓRT ~uri n. 1) Ramură a economiei care cuprinde totalitatea mijloacelor de deplasare a bunurilor materiale şi a pasagerilor. ~ rutier. ~ aerian. ~ fluvial. 2) Totalitate a bunurilor materiale sau a persoanelor care se deplasează la un moment dat împreună. 3) fig. livr. Stare de fericire deplină; uitare de sine; beatitudine; euforie. [Sil. trans-port] /<fr. transport, germ. Transport
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A TRANSPORTÁ transpórt tranz. 1) (obiecte sau fiinţe) A căra dintr-un loc în altul (mai ales cu ajutorul unui mijloc de locomoţie); a duce. 2) fig. (persoane) A aduce în stare de beatitudine, în urma unei emoţii puternice. [Sil. trans-por-] /<fr. transporter, lat. transportare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE TRANSPORTÁ mă transpórt intranz. A se deplasa dintr-un loc în altul (mai ales cu ajutorul unui mijloc de locomoţie). /<fr. transporter, lat. transportare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANSPÓRT s.n. 1. Faptul de a transporta; transportare. ♦ (La pl.) Ramură a economiei naţionale care cuprinde totalitatea mijloacelor de transportare a bunurilor sau a persoanelor. 2. Totalitatea lucrurilor sau a persoanelor care sunt transportate împreună. 3. (Poligr.) Transpunere a imaginii de pe o formă pe alta a copiei originalului de pe clişeu pe piatra litografică. 4. (Fig.; liv.) Uitare de sine, emoţie, stare de contemplaţie. [< fr. transport].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPORTÁ vb. I. 1. tr. A căra, a duce dintr-un loc în altul. 2. refl. (Despre persoane) A se duce, a se deplasa la faţa locului. 3. tr. (Fig.) A aduce (pe cineva) într-o stare de uitare de sine, a încânta peste măsură. [P.i. transpórt. / < fr. transporter, cf. lat. transportare].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPÓRT s. n. 1. faptul de a transporta; transportare. ♢ totalitatea lucrurilor sau a persoanelor care sunt transportate. 2. (pl.) ramură a economiei naţionale, totalitatea mijloacelor de transportare a bunurilor sau a persoanelor. 3. (poligr.) transpunere a imaginii de pe o formă pe alta, a copiei originalului de pe clişeu pe piatra litografică. 4. (fig.) uitare de sine, stare de contemplaţie. (< fr. transport, germ. Transport)
(Marele dicţionar de neologisme)

TRANSPORTÁ vb. I. tr. 1. a căra, a duce dintr-un loc în altul. 2. (fig.) a aduce (pe cineva) într-o stare de uitare de sine, a încânta peste măsură. II. refl. (despre persoane) a se deplasa la faţa locului. (< fr. transporter, lat. transportare)
(Marele dicţionar de neologisme)

transpórt s. n. (sil. mf. trans-), pl. transpórturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

transportá vb. (sil. mf. trans-), ind. prez. 1 sg. transpórt, 3 sg. şi pl. transpórtă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRANSPÓRT s. 1. v. cărat. 2. cărătură. (A făcut un prim ~.) 3. (FIZ.) transmisiune. (~ul energiei electromagnetice.)
(Dicţionar de sinonime)

TRANSPORTÁ vb. 1. v. căra. 2. a duce, a lua. (Maşina ne-a ~ până la ...) 3. v. duce.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran trans transp

Cuvinte se termină cu literele: rt ort port sport nsport