transportat dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRANSPORTÁ, transpórt, vb. I. 1. Tranz. A deplasa (cu un vehicul) bunuri sau persoane dintr-un loc în altul; a căra, a duce, a purta. 2. Refl. A se duce la faţa locului (pentru o constatare judiciară, pentru o anchetă, o inspecţie etc.); a se deplasa. 3. Tranz. Fig. (Livr.) A aduce pe cineva într-o stare de uitare de sine, în urma unei emoţii profunde, a entuziasmului, a plăcerii. – Din fr. transporter, lat. transportare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANSPORTÁT, -Ă, transportaţi, -te, adj. Stăpânit de un entuziasm, de o plăcere fără margini. ♦ Dus pe gânduri, absent. – V. transporta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TRANSPORTÁ transpórt tranz. 1) (obiecte sau fiinţe) A căra dintr-un loc în altul (mai ales cu ajutorul unui mijloc de locomoţie); a duce. 2) fig. (persoane) A aduce în stare de beatitudine, în urma unei emoţii puternice. [Sil. trans-por-] /<fr. transporter, lat. transportare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE TRANSPORTÁ mă transpórt intranz. A se deplasa dintr-un loc în altul (mai ales cu ajutorul unui mijloc de locomoţie). /<fr. transporter, lat. transportare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANSPORTÁ vb. I. 1. tr. A căra, a duce dintr-un loc în altul. 2. refl. (Despre persoane) A se duce, a se deplasa la faţa locului. 3. tr. (Fig.) A aduce (pe cineva) într-o stare de uitare de sine, a încânta peste măsură. [P.i. transpórt. / < fr. transporter, cf. lat. transportare].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPORTÁT, -Ă adj. Stăpânit de emoţie, încântat peste măsură. ♦ Dus pe gânduri, absent. // s.n. Transportare. [< transporta].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPORTÁ vb. I. tr. 1. a căra, a duce dintr-un loc în altul. 2. (fig.) a aduce (pe cineva) într-o stare de uitare de sine, a încânta peste măsură. II. refl. (despre persoane) a se deplasa la faţa locului. (< fr. transporter, lat. transportare)
(Marele dicţionar de neologisme)

transportá vb. (sil. mf. trans-), ind. prez. 1 sg. transpórt, 3 sg. şi pl. transpórtă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRANSPORTÁ vb. 1. v. căra. 2. a duce, a lua. (Maşina ne-a ~ până la ...) 3. v. duce.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran trans transp

Cuvinte se termină cu literele: at tat rtat ortat portat