transportor dex - definiţie, sinonime, conjugare

transportor

[Sinonime]
TRANSPORTÓR, -OÁRE, transportori, -oare, adj., s.n. 1. Adj. Care transportă, care duce, care cară. 2. S.n. Aparat sau instalaţie (automată) pentru transportul materialelor pe direcţie orizontală, verticală sau înclinată şi la distanţe relativ mici. 3. S.n. Autovehicul blindat, echipat cu armament uşor, care serveşte la transportul militarilor. – Din fr. transporteur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANSPORT//ÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) Care transportă. Bandă ~oare. /<fr. transporteur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANSPORT//ÓR2 ~oáre n. 1) Instalaţie pentru transportarea continuă a unor materiale la distanţe relativ mici. ~ de încărcare. ~ cu bandă. 2) Autovehicul militar folosit pentru transportare. ~ de rachete. ~ blindat. /<fr. transporteur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANSPORTÓR, -OÁRE adj. Care transportă. // s.n. 1. Instalaţie pentru transportarea materialelor la distanţe relativ mici. 2. Autovehicul blindat, cu posibilităţi de deplasare pe orice teren, cu care se transportă trupele şi statele-majore. // s.m. şi f. Muncitor care execută lucrări de transport (3) [în DN]. [Cf. fr. transporteur].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPORTÓR, -OÁRE I. adj. care transportă. II. s. n. 1. utilaj pentru transportarea materialelor, a produselor etc. la distanţe relativ mici. 2. autovehicul blindat, cu posibilităţi de deplasare pe orice teren, cu care se transportă trupele şi statele-majore, muniţii etc. 3. ~ aerospaţial = primul etaj al unui lansator de satelit sau vehicul spaţial capabil de a reveni pe pământ. 4. avion, navă de transport. III. s. m. 1. (chim.) element intermediar capabil de a transmite o substanţă. 2. (biol.) gazdă care transmite infecţia fără a fi afectată de ea. IV. s. m. f. muncitor care execută lucrări de transport (3); transportator. (< fr. transporteur)
(Marele dicţionar de neologisme)

transportór adj. m. (sil. mf. trans-), pl. transportóri; f. sg. şi pl. transportoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

transportór s. n. (sil. mf. trans-), pl. transportoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRANSPORTÓR adj., s. 1. adj. v. purtător. 2. s. (TEHN.) transportor-melc = şnec.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran trans transp

Cuvinte se termină cu literele: or tor rtor ortor portor