transportul dex - definiţie, sinonime, conjugare

transportul

[Sinonime]
TRANSPÓRT, transporturi, s.n. 1. Faptul de a transporta. ♦ (La pl.) Ramură a economiei naţionale cuprinzând totalitatea mijloacelor rutiere, aeriene şi navale care asigură circulaţia bunurilor şi a persoanelor. 2. Totalitatea bunurilor sau a persoanelor care sunt transportate la un moment dat şi în condiţii determinate. 3. Fig. (Livr.) Uitare de sine cauzată de emoţie, de entuziasm, de plăcere; stare de contemplaţie. – Din fr. transport.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANSPÓRT ~uri n. 1) Ramură a economiei care cuprinde totalitatea mijloacelor de deplasare a bunurilor materiale şi a pasagerilor. ~ rutier. ~ aerian. ~ fluvial. 2) Totalitate a bunurilor materiale sau a persoanelor care se deplasează la un moment dat împreună. 3) fig. livr. Stare de fericire deplină; uitare de sine; beatitudine; euforie. [Sil. trans-port] /<fr. transport, germ. Transport
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANSPÓRT s.n. 1. Faptul de a transporta; transportare. ♦ (La pl.) Ramură a economiei naţionale care cuprinde totalitatea mijloacelor de transportare a bunurilor sau a persoanelor. 2. Totalitatea lucrurilor sau a persoanelor care sunt transportate împreună. 3. (Poligr.) Transpunere a imaginii de pe o formă pe alta a copiei originalului de pe clişeu pe piatra litografică. 4. (Fig.; liv.) Uitare de sine, emoţie, stare de contemplaţie. [< fr. transport].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPÓRT s. n. 1. faptul de a transporta; transportare. ♢ totalitatea lucrurilor sau a persoanelor care sunt transportate. 2. (pl.) ramură a economiei naţionale, totalitatea mijloacelor de transportare a bunurilor sau a persoanelor. 3. (poligr.) transpunere a imaginii de pe o formă pe alta, a copiei originalului de pe clişeu pe piatra litografică. 4. (fig.) uitare de sine, stare de contemplaţie. (< fr. transport, germ. Transport)
(Marele dicţionar de neologisme)

transpórt s. n. (sil. mf. trans-), pl. transpórturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRANSPÓRT s. 1. v. cărat. 2. cărătură. (A făcut un prim ~.) 3. (FIZ.) transmisiune. (~ul energiei electromagnetice.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran trans transp

Cuvinte se termină cu literele: ul tul rtul ortul portul