transpoziție dex - definiţie, sinonime, conjugare

transpoziție

[Sinonime]
TRANSPOZÍŢIE, transpoziţii, s.f. (Rar) Transpunere. ♦ Spec. (Mat.) Permutare a două litere într-o formulă. ♦ Spec. Schimbare a poziţiei unor atomi sau a unor radicali dintr-o moleculă a unei substanţe (care determină formarea unui nou compus). ♦ Spec. Transcriere sau executare a unei compoziţii muzicale în altă tonalitate. – Din fr. transposition.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANSPOZÍŢIE s.f. Transpunere. ♦ (Mat.) Permutare în care toate elementele, în afară de două (care se schimbă unul în celălalt), rămân neschimbate. ♦ (Chim.) Schimbare a poziţiei unor atomi sau a unor radicali dintr-o moleculă, pentru a forma un izomer. ♦ (Muz.) Schimbarea tonalităţii unei compoziţii. [Gen. -iei. / cf. fr. transposition, lat. transpositio].
(Dicţionar de neologisme)

TRANSPOZÍŢIE s. f. 1. transpunere. 2. (mat.) permutare în care toate elementele, în afară de două (care se schimbă unul cu celălalt), rămân neschimbate. 3. (chim.) schimbare a poziţiei unor atomi sau radicali dintr-o moleculă organică pentru a forma un izomer. 4. (muz.) transcriere sau executare a unei compoziţii în altă tonalitate decât cea iniţială. 5. (biol.) mişcare a unei gene dintr-un set cromozomial sau dintr-un cromozom în altul. 6. problemă enigmistică, în schimbarea poziţiei părţilor componente ale unei şarade din a căror însumare inversă trebuie să rezulte un cuvânt nou. (< fr. transposition)
(Marele dicţionar de neologisme)

transpozíţie ş. f. (sil. mf. trans-) poziţie
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRANSPOZÍŢIE s. v. transpunere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran trans transp

Cuvinte se termină cu literele: ie tie itie zitie ozitie