tranzit dex - definiţie, sinonime, conjugare

tranzit

[Sinonime]
TRÁNZIT, tranzituri, s.n. 1. Trecere a unor mărfuri sau a unor persoane dintr-o ţară în alta prin teritoriul unei a treia ţări; regim vamal special, prevăzând scutirea de taxe pentru mărfurile aflate în această situaţie. ♢ Bilet de tranzit = autorizaţie scrisă privind scutirea de vamă a unor mărfuri care sunt în trecere printr-o ţară străină. 2. Trecere a unui tren sau a unui călător printr-o staţie sau printr-o ţară fără alte staţionări sau operaţii în afară de cele strict necesare pentru schimbări de direcţie şi încrucişări. 3. (În sintagma) Tranzit digestiv = drum parcurs de alimente prin tubul digestiv din momentul introducerii lor în gură până la absorbţia elementelor asimilabile şi eliminarea resturilor. – Din fr. transit.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRÁNZIT ~uri n. 1) Trecere de mărfuri sau de persoane dintr-o ţară în alta prin teritoriul unei a treia ţări. 2) Trecere printr-o staţie sau printr-o ţară fără alte staţionări decât cele strict necesare pentru schimbarea direcţiei. ♢ În ~ în trecere spre alt punct de destinaţie. 3) Scutire de taxe vamale acordată într-o ţară mărfurilor aflate în trecere spre altă ţară. /<fr. transit
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRÁNZIT s.n. Trecere (fără staţionare) de mărfuri sau de persoane printr-o ţară străină; scutire de taxe vamale acordată de un stat unor mărfuri care trec prin teritoriul său în altă ţară; tranzitare. ♢ Bilet de tranzit = autorizaţie scrisă privind scutirea de vamă a unor mărfuri care sunt în trecere prin ţară; drum de tranzit = drum public care ocoleşte localităţile; în tranzit (despre călători, vagoane etc.) = în trecere. ♦ Trecere a unui material organic printr-un organ. ♦ (În telefonie şi radiofonie) Operaţia de recepţionare a unei convorbiri sau a unui mesaj şi de retransmitere a lui la un alt post. [Pl. -turi, -te. / < fr. transit, it. transito, cf. lat. transitus – trecere].
(Dicţionar de neologisme)

TRÁNZIT s. n. 1. trecere de mărfuri sau de persoane printr-o ţară străină; scutire de taxe vamale acordată de un stat unor mărfuri care trec prin teritoriul său în altă ţară; tranzitare. ♢ totalitatea mărfurilor care trec dintr-o ţară în alta prin teritoriul unei alte ţări. o bilet de ~ = autorizaţie scrisă privind scutirea de vamă a unor mărfuri care sunt în trecere prin ţară; în ~ (despre călători, vagoane etc.) = în trecere. 2. trecere a unui tren printr-o staţie sau printr-o gară fără alte opriri decât pentru cele strict necesare pentru încrucişări sau schimbări de direcţie. 3. trecere a unui material organic printr-un organ. 4. (în telefonie şi radiofonie) recepţionare a unei convorbiri sau a unui mesaj şi retransmitere a lui la un alt post. 5. trecere a unui astru prin faţa discului altui astru. (< fr. transit, germ. Transit)
(Marele dicţionar de neologisme)

tranzít s. n., pl. tranzíturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRÁNZIT s. (rar) tranzitare. (Comerţ prin ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tran tranz tranzi

Cuvinte se termină cu literele: it zit nzit anzit ranzit