trapă dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRÁPĂ, trape, s.f. 1. Uşă, capac etc. fixat în plan orizontal, care închide o deschizătură practicată la nivelul solului, într-un planşeu, în puntea unei nave etc. ♦ Deschizătură pe care o acoperă o trapă (1); spec. deschidere verticală în podiumul unei scene, servind la apariţia şi dispariţia unor personaje. 2. Acoperământ al unei capcane pentru prinderea în stare vie a animalelor. – Din fr. trappe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CORNÁCI1, cornaci, s.m. Plantă erbacee acvatică cu tulpini lungi, frunze romboidale, flori albe, fructe negre-cenuşii, având două-patru coarne şi seminţe comestibile (Trapa natans). – Corn1 + suf. -aci.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRÁP//Ă ~e f. 1) Uşă orizontală în podeaua unei încăperi sau în puntea unei nave; chepeng. 2) Acoperământ aşezat peste o capcană pentru prinderea animalelor. /<fr. trappe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRAPÁ, pers. 3 trapează, vb. I. Intranz. (Rar, despre cai) A merge în trap. – Din trap2.
(Dicţionarul limbii române moderne)

TRÁPĂ s.f. 1. Uşă orizontală cu care se acoperă o deschizătură în podeaua unei scene etc. ♦ Capac rabatabil sau culisant care acoperă o deschizătură în podeaua unei nave, a unui avion etc., permiţând controlul diverselor piese şi instalaţii dispuse sub podea. ♦ Deschizătură pe care o acoperă un asemenea capac. 2. Falsă acoperitură pusă la o capcană pentru prinderea în stare vie a animalelor. [< fr. trappe].
(Dicţionar de neologisme)

TRÁPĂ s. f. 1. capac rabatabil sau culisant care acoperă o deschizătură în podeaua unei scene, a unui vagon, a unei (aero)nave etc.; deschizătură pe care o acoperă un asemenea capac. 2. acoperământ discret pus la o capcană pentru prinderea în stare vie a animalelor. (< fr. trappe)
(Marele dicţionar de neologisme)

trápă s. f., g.-d. art. trápei; pl. trápe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

trapá, pers. 3 sg. trápă, vb. I (înv.; despre cai) a merge la trap.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
TRÁPĂ s. v. chepeng.
(Dicţionar de sinonime)

CORNÁCI s. (BOT.; Trapa natans) (înv. şi reg.) sulină, (reg.) ciulin, colţan, colţar, stea, castan-de-lac, castane-de-baltă (pl.).
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra trap

Cuvinte se termină cu literele: pa apa rapa