trasare dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRASÁ, trasez, vb. I. Tranz. 1. A însemna pe o suprafaţă linia sau desenul unui drum, al unui plan, al unei figuri geometrice etc.; spec. a însemna pe o piesă brută conturul suprafeţelor de prelucrat. 2. A indica, a da directive în vederea unei acţiuni sau a unei activităţi; a arăta prin câteva idei generale ceea ce este esenţial într-o problemă, într-o situaţie etc.; a schiţa. – Din fr. tracer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRASÁRE, trasări, s.f. Acţiunea de a trasa şi rezultatul ei; trasaj. – V. trasa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TRAS//Á ~éz tranz. 1) (contururi) A marca printr-o linie subţire; a descrie. 2) fig. (direcţii, sarcini, obiective) A elabora (din timp), fixând esenţialul; a schiţa; a contura; a jalona. /<fr. tracer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRASÁ vb. I. tr. 1. A trage, a însemna pe o suprafaţă linia unui drum, conturul unui desen etc.; a însemna pe o piesă brută elementele necesare pentru prelucrarea ei. 2. A indica, a da directive în ceea ce priveşte o acţiune, o activitate etc. ♦ A arăta esenţialul într-o chestiune etc.; a schiţa, a descrie. [< fr. tracer, cf. germ. trassieren, it. tracciare].
(Dicţionar de neologisme)

TRASÁRE s.f. Acţiunea de a trasa şi rezultatul ei; însemnare, tragere; trasaj. [< trasa].
(Dicţionar de neologisme)

TRASÁ vb. tr. 1. a însemna pe o suprafaţă linia unui drum, conturul unui desen etc.; a însemna pe o piesă brută elementele necesare pentru prelucrarea ei. 2. a indica, a da directive în ceea ce priveşte o acţiune, o activitate etc. ♢ a arăta esenţialul într-o chestiune etc.; a schiţa, a descrie. (< fr. tracer)
(Marele dicţionar de neologisme)

trasá vb., ind. prez. 1 sg. traséz, 3 sg. şi pl. traseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

trasáre s. f., g.-d. art. trasării; pl. trasări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRASÁ vb. 1. a duce, a trage. (A ~ linii paralele.) 2. v. descrie. 3. (fig.) a jalona. (A ~ etapele obligatorii ale tacticii noastre.) 4. v. schiţa. 5. a arăta, a indica. (A ~ cuiva calea de urmat) 6. a da. (A ~ o directivă.)
(Dicţionar de sinonime)

TRASÁRE s. 1. ducere, tragere. (~ unei linii.) 2. (fig.) jalonare. (~ etapelor principale ale unei acţiuni.) 3. v. schiţare. 4. arătare, indicare. (~ căii de urmat.) 5. dare. (~ unei directive.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra tras trasa trasar

Cuvinte se termină cu literele: re are sare asare rasare