traversa dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRAVÉRSĂ, traverse, s.f. Grindă de fier, de lemn, de beton armat etc., aşezată transversal pe axa longitudinală a unei construcţii sau a unui sistem tehnic şi folosită ca piesă de rezistenţă la construirea scheletului unei clădiri, al unui pod, al unei maşini etc. ♦ Bară de lemn, de metal sau de beton armat care se aşază transversal sub şinele de cale ferată şi de care acestea se fixează prin crampoane sau şuruburi. ♦ Parâmă sau grindă transversală faţă de direcţia unei nave, pe care se sprijină puntea. ♦ Fâşie de pânză care se pune deasupra covorului pentru a-l proteja. – Din fr. traverse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRAVERSÁ, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte (a unui loc, a unui drum) pe cealaltă parte; a trece peste... ♦ A străbate, a tăia de-a curmezişul (munţi, ţări, mări, oceane etc.) ♦ Fig. A trăi, a simţi, a suporta (o anumită vreme). Traversează o criză morală. – Din fr. traverser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRAVÉRS//Ă ~e f. 1) Bară de rezistenţă aşezată transversal pe axa longitudinală a unei construcţii sau a unui sistem tehnic. 2) Fiecare dintre barele transversale instalate sub şinele de cale ferată de care se fixează prin şuruburi. /<fr. traverse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A TRAVERS//Á ~éz tranz. 1) (obiecte situate transversal faţă de linia mişcării) A străbate deplasându-se de-a curmezişul în cealaltă parte; a trece. 2) (suprafeţe întinse, spaţii) A parcurge de la un capăt la altul sau dintr-o parte în alta; a străbate. fig. (stări, perioade de timp) A depăşi, suportând. ~ o criză sufletească. /<fr. traverser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRAVÉRSĂ s.f. 1. Grindă transversală folosită ca piesă de rezistenţă în construirea scheletului unui pod, a unei clădiri etc. ♦ Piesă, de obicei de lemn, care se aşază transversal sub şinele de cale ferată. ♦ Bară de metal, drug, pârghie. 2. (Mar.) Parâmă transversală faţă de direcţia unei nave. 3. (Mil.) Mică ridicătură de pământ amplasată pe şanţurile de tragere. [Pl. -se. / < fr. traverse].
(Dicţionar de neologisme)

TRAVERSÁ vb. I. tr. A trece de pe o parte pe cealaltă a unei străzi, a unui drum, a unui fluviu; a trece dincolo. ♦ A străbate, a tăia de-a curmezişul (munţi, ţări etc.). ♦ (Fig.) A trăi, a simţi, a suporta (un anumit timp). [< fr. traverser].
(Dicţionar de neologisme)

TRAVÉRSĂ s. f. 1. grindă transversală ca piesă de rezistenţă în construirea scheletului unui pod, a unei clădiri etc. ♢ piesă transversală sub şinele de cale ferată. ♢ bază de metal, drug, pârghie. 2. (mar.) parâmă fixată transversal faţă de direcţia navei. 3. (mil.) mică ridicătură de pământ amplasată pe şanturile de tragere. 4. fâşie de pânză care se pune deasupra covorului pentru a-l proteja. (< fr. traverse)
(Marele dicţionar de neologisme)

TRAVERSÁ vb. tr. 1. a trece de pe o parte pe cealaltă a unei străzi, a unui drum, fluviu etc. ♢ a străbate, a tăia de-a curmezişul (munţi, ţări, mări). 2. (fig.) a trăi, a simţi, a suporta. 3. (mar.) a prinde ancora cu cârligul de traversieră şi a o aşeza orizontal. ♢ a aşeza o vergă travers pe punte. (< fr. traverser)
(Marele dicţionar de neologisme)

travérsă s. f., g.-d. art. travérsei; pl. travérse
(Dicţionar ortografic al limbii române)

traversá vb., ind. prez. 1 sg. traverséz, 3 sg. şi pl. traverseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRAVÉRSĂ s. 1. (Transilv. şi Ban.) şlip, şliper. (~ de cale ferată.) 2. preş. (~ pusă peste un covor.)
(Dicţionar de sinonime)

TRAVERSÁ vb. 1. a trece. (A ~ strada, oceanul etc.) 2. v. străbate.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra trav trave traver

Cuvinte se termină cu literele: sa rsa ersa versa aversa