traversare dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRAVERSÁ, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte (a unui loc, a unui drum) pe cealaltă parte; a trece peste... ♦ A străbate, a tăia de-a curmezişul (munţi, ţări, mări, oceane etc.) ♦ Fig. A trăi, a simţi, a suporta (o anumită vreme). Traversează o criză morală. – Din fr. traverser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TRAVERS//Á ~éz tranz. 1) (obiecte situate transversal faţă de linia mişcării) A străbate deplasându-se de-a curmezişul în cealaltă parte; a trece. 2) (suprafeţe întinse, spaţii) A parcurge de la un capăt la altul sau dintr-o parte în alta; a străbate. fig. (stări, perioade de timp) A depăşi, suportând. ~ o criză sufletească. /<fr. traverser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRAVERSÁ vb. I. tr. A trece de pe o parte pe cealaltă a unei străzi, a unui drum, a unui fluviu; a trece dincolo. ♦ A străbate, a tăia de-a curmezişul (munţi, ţări etc.). ♦ (Fig.) A trăi, a simţi, a suporta (un anumit timp). [< fr. traverser].
(Dicţionar de neologisme)

TRAVERSÁRE s.f. Acţiunea de a traversa şi rezultatul ei; trecere peste... ♦ (Concr.) Instalaţie la întretăierea a două linii de cale ferată. ♦ Aşezare a unei nave cu axa paralelă cu crestele valurilor. [< traversa].
(Dicţionar de neologisme)

TRAVERSÁ vb. tr. 1. a trece de pe o parte pe cealaltă a unei străzi, a unui drum, fluviu etc. ♢ a străbate, a tăia de-a curmezişul (munţi, ţări, mări). 2. (fig.) a trăi, a simţi, a suporta. 3. (mar.) a prinde ancora cu cârligul de traversieră şi a o aşeza orizontal. ♢ a aşeza o vergă travers pe punte. (< fr. traverser)
(Marele dicţionar de neologisme)

TRAVERSÁRE s. f. 1. acţiunea de a traversa. 2. instalaţie la întretăierea a două linii de cale ferată. 3. străpungerea unui element de construcţie pentru montarea instalaţiilor. 4. aşezare periculoasă a unei nave cu axa paralelă cu crestele valurilor. (< traversa)
(Marele dicţionar de neologisme)

traversá vb., ind. prez. 1 sg. traverséz, 3 sg. şi pl. traverseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

traversáre s. f., g.-d. art. traversării; pl. traversări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRAVERSÁ vb. 1. a trece. (A ~ strada, oceanul etc.) 2. v. străbate.
(Dicţionar de sinonime)

TRAVERSÁRE s. 1. trecere. (~ străzii.) 2. v. stră-batere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra trav trave traver

Cuvinte se termină cu literele: re are sare rsare ersare