traversele dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRAVÉRSĂ, traverse, s.f. Grindă de fier, de lemn, de beton armat etc., aşezată transversal pe axa longitudinală a unei construcţii sau a unui sistem tehnic şi folosită ca piesă de rezistenţă la construirea scheletului unei clădiri, al unui pod, al unei maşini etc. ♦ Bară de lemn, de metal sau de beton armat care se aşază transversal sub şinele de cale ferată şi de care acestea se fixează prin crampoane sau şuruburi. ♦ Parâmă sau grindă transversală faţă de direcţia unei nave, pe care se sprijină puntea. ♦ Fâşie de pânză care se pune deasupra covorului pentru a-l proteja. – Din fr. traverse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRAVÉRS//Ă ~e f. 1) Bară de rezistenţă aşezată transversal pe axa longitudinală a unei construcţii sau a unui sistem tehnic. 2) Fiecare dintre barele transversale instalate sub şinele de cale ferată de care se fixează prin şuruburi. /<fr. traverse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRAVÉRS s.n. 1. (Mar.) Partea de jos şi de sus a coastei unei corăbii. ♦ Direcţie perpendiculară pe direcţia în care se deplasează o navă. ♢ Vânt de travers = vânt care bate dintr-o direcţie (aproape) perpendiculară pe axa longitudinală a navei. 2. Nume generic pentru ţesăturile care au dungi transversale. [Pl. -se, -suri. / < fr. travers].
(Dicţionar de neologisme)

TRAVÉRSĂ s.f. 1. Grindă transversală folosită ca piesă de rezistenţă în construirea scheletului unui pod, a unei clădiri etc. ♦ Piesă, de obicei de lemn, care se aşază transversal sub şinele de cale ferată. ♦ Bară de metal, drug, pârghie. 2. (Mar.) Parâmă transversală faţă de direcţia unei nave. 3. (Mil.) Mică ridicătură de pământ amplasată pe şanţurile de tragere. [Pl. -se. / < fr. traverse].
(Dicţionar de neologisme)

TRAVÉRS s. n. 1. partea de jos şi de sus a coastei unei nave. 2. direcţie perpendiculară pe axul longitudinal al navei. o vânt (sau val) ~ = vânt (sau val) perpendicular pe axul navei; la ~ = perpendicular faţă de nava proprie. 3. nume generic pentru ţesăturile cu dungi transversale. (< fr. travers)
(Marele dicţionar de neologisme)

TRAVÉRSĂ s. f. 1. grindă transversală ca piesă de rezistenţă în construirea scheletului unui pod, a unei clădiri etc. ♢ piesă transversală sub şinele de cale ferată. ♢ bază de metal, drug, pârghie. 2. (mar.) parâmă fixată transversal faţă de direcţia navei. 3. (mil.) mică ridicătură de pământ amplasată pe şanturile de tragere. 4. fâşie de pânză care se pune deasupra covorului pentru a-l proteja. (< fr. traverse)
(Marele dicţionar de neologisme)

travérs (direcţie care face un unghi de 90º cu axul navei, ţesătură în dungi) s. n., pl. travérse
(Dicţionar ortografic al limbii române)

travérsă s. f., g.-d. art. travérsei; pl. travérse
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
TRAVÉRSĂ s. 1. (Transilv. şi Ban.) şlip, şliper. (~ de cale ferată.) 2. preş. (~ pusă peste un covor.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tra trav trave traver

Cuvinte se termină cu literele: le ele sele rsele ersele