treflă dex - definiţie, sinonime, conjugare

treflă

[Sinonime]
TRÉFLĂ, trefle, s.f. 1. Una dintre cele patru culori ale cărţilor de joc, reprezentată printr-un semn de culoare neagră, în forma frunzei de trifoi; spatie. 2. Găitan de bumbac, de mătase etc. cusut ca podoabă în formă de frunză de trifoi la unele haine (de uniformă); p. ext. cusătură făcută astfel. 3. (Tehn.) Rozetă cu trei sau patru aripi, cu ajutorul căreia se acţionează cilindrul unui laminator. – Din fr. trèfle.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRÉFL//Ă ~e f. 1) (la cărţile de joc) Semn distinctiv având forma unei frunze de trifoi de culoare neagră. 2) Carte de joc marcată cu acest semn. Damă de ~. [Sil. tre-flă] /<fr. trefle
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRÉFLĂ s.f. 1. Una dintre cele patru culori ale cărţilor de joc, reprezentată printr-un semn de forma unei frunze de trifoi de culoare neagră; spatie. 2. (Poligr.) Ornament care imită trifoiul. ♦ Găitan de bumbac, de mătase etc. în formă de frunză de trifoi cusut ca podoabă la unele haine (de uniformă); (p. ext.) cusătură astfel executată. ♦ (Arhit.) Ornament compus din trei cercuri care se întretaie. 3. (Mar.) Dispozitiv special de legătură ataşat la colţul inferior al velelor pătrate. 4. Încrucişare suprapusă de şosele; pasaj denivelat. [< fr. trèfle].
(Dicţionar de neologisme)

TRÉFLĂ s. f. 1. una dintre cele patru culori ale cărţilor de joc, reprezentată printr-o frunză de trifoi de culoare neagră; spatie. 2. (poligr.) ornament care imită trifoiul. ♢ găitan de bumbac, de mătase etc. în formă de frunză de trifoi, cusut ca podoabă la unele haine (de uniformă). 3. (arhit.) ornament din trei cercuri secante, ale căror centre formează un triunghi echilateral. 4. (mar.) dispozitiv la colţul inferior al velelor pătrate, dintr-un inel mare prin care trec două inele mai mici, pentru legarea de ele a manevrelor curente din mai multe direcţii. 5. pasaj denivelat în curbă pentru părăsirea unei şosele şi intrarea în altă şosea. (< fr. trèfle)
(Marele dicţionar de neologisme)

tréflă s. f. (sil. -flă), g.-d. art. tréflei; pl. tréfle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRÉFLĂ s. ghindă, spatie, (reg.) cruce. (~ la cărţile de joc.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tre tref trefl

Cuvinte se termină cu literele: la fla efla refla