trepan dex - definiţie, sinonime, conjugare

trepan

[Sinonime]
TREPÁN, trepane, s.n. 1. Instrument de chirurgie în formă de sfredel, folosit la trepanaţii; p. ext. operaţie făcută cu acest instrument. 2. Instrument de sculptură, folosit pentru a face perforaţii adânci în piatră şi în marmură. 3. Un fel de sapă mare, întrebuinţată la forarea găurilor de sondă. – Din fr. trépan.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TREPÁN ~e n. 1) Instrument chirurgical, în formă de sfredel, folosit la trepanaţii. 2) Operaţie care se face cu ajutorul unui astfel de instrument. 3) Instrument folosit de sculptori pentru perforaţii adânci în piatră şi în marmură. 4) Unealtă asemănătoare cu sapa, folosită la forajul percutant. /<fr. trépan
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TREPÁN s.n. 1. Instrument chirurgical, de forma unui sfredel, folosit pentru perforarea oaselor craniului; operaţie făcută cu un astfel de instrument. 2. Sapă pentru foraj. 3. Instrument de gravor. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. trépan, cf. lat.t. trepanum, gr. trypanon].
(Dicţionar de neologisme)

TREPÁN s. n. 1. instrument de forma unui sfredel pentru trepanaţie. 2. sapă pentru foraj; foreză. 3. instrument de gravor în formă de sfredel fin. 4. unealtă, în formă de arbore cotit, folosită de sculptori pentru a face găuri în piatră sau marmură. (< fr. trépan)
(Marele dicţionar de neologisme)

trepán s. n., pl. trepáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TREPÁN s. (IND.) sapă. (~ folosit în exploatările petroliere.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tre trep trepa

Cuvinte se termină cu literele: an pan epan repan