tresă dex - definiţie, sinonime, conjugare

tresă

[Sinonime]
TRÉSĂ, trese, s.f. 1. Şiret din fire de lână, de mătase sau de metal ori bandă de metal care se fixează la unele uniforme, pentru a indica gradul. 2. Parâmă pentru legarea navei, acţionând perpendicular pe axa acesteia. ♦ Cordon plat obţinut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecţionarea chingilor de barcă, a sacheţilor etc. – Din fr. tresse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRÉS//Ă ~e f. 1) Şiret din fire de lână, de mătase sau bandă de metal care se fixează la unele uniforme pentru a indica gradul (militar); galon. 2) Parâmă folosită la legarea navelor, acţionând perpendicular pe axa navei. 3) Înveliş textil sau metalic al unui cablu electric. 4) Motiv arhitectural ornamental, plat sau convex, în formă de benzi împletite. /<fr. tresse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

trésă (-se), s.f. – Galon. Fr. tesse.
(Dicţionarul etimologic român)

TRÉSĂ s.f. 1. Şiret din fire de lână, de mătase sau de metal, ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. Împletitură din trei fire întrebuinţată la confecţionarea chingilor de pe bordul navelor. ♦ Împletitură cu aceeaşi ţesătură, care se întrebuinţează în electrotehnică etc. 3. (Arhit.) Ornament în formă de împletitură de trei benzi. [< fr. tresse].
(Dicţionar de neologisme)

TRÉSĂ s. f. 1. şiret (din fire de lână, de mătase sau metal) ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. cordon din împletirea mai multor parâme, la confecţionarea chingilor de pe bordul navelor. ♢ împletitură din trei fire, în electrotehnică etc. 3. (arhit.) ornament plat sau convex, din benzi împletite. (< fr. tresse)
(Marele dicţionar de neologisme)

trésă s. f., g.-d. art. trései; pl. trése
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRÉSĂ s. (MIL.) galon. (Are ~ de ofiţer.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tre tres

Cuvinte se termină cu literele: sa esa resa