tresărire dex - definiţie, sinonime, conjugare
TRESĂRÍ, tresár, vb. IV. Intranz. 1. A face o mişcare bruscă, involuntară şi spontană, în urma unei emoţii puternice. ♦ (Despre inimă) A-şi accelera şi intensifica bătăile, din pricina unei emoţii; a zvâcni. ♦ A se trezi brusc din somn sau dintr-o stare de apatie, de neatenţie etc. 2. Fig. (Despre sunete, ţipete) A răsuna brusc, pe neaşteptate. – Din fr. tressaillir (după sări).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRESĂRÍRE, tresăriri, s.f. Acţiunea de a tresări şi rezultatul ei; tresăritură. – V. tresări.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TRESĂRÍ tresár intranz. 1) A avea o mişcare involuntară momentană (din cauza unui excitant neaşteptat). 2) (despre inimă) A-şi spori pentru moment ritmul şi intensitatea. /<fr. tresaillir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

tresărí (-ár, -ít), vb. – A tresălta, a face o mişcare bruscă şi spontană. – Mr. antrisar, antrisărire. După fr. tressailir, adaptat la conjug. lui a sări. Der. din lat. *tra(n)s-sălĭre (Puşcariu 1761) ar fi posibilă numai pentru mr.
(Dicţionarul etimologic român)

TRESĂRÍ vb. IV. intr. 1. A simţi deodată o emoţie puternică. ♦ A se trezi brusc din somn sau dintr-o stare de visare. ♦ (Despre inimă) A-şi accelera bătăile din cauza unei emoţii, a zvâcni. 2. (Fig.; despre sunete) A răsuna brusc. [P.i. tresár. / după fr. tressaillir].
(Dicţionar de neologisme)

TRESĂRÍRE s.f. Acţiunea de a tresări şi rezultatul ei; zvâcnire. [< tresări].
(Dicţionar de neologisme)

TRESĂRÍ vb. intr. 1. a simţi deodată o emoţie puternică. ♢ a se trezi brusc din somn sau dintr-o stare de visare. ♢ (despre inimă) a-şi accelera bătăile din cauza unei emoţii. 2. (fig.; despre sunete) a răsuna brusc. (după fr. tressaillir)
(Marele dicţionar de neologisme)

tresărí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. tresár, 2 sg. tresárí, imperf. 3 sg. tresăreá; conj. prez. 3 sg. şi pl. tresáră
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tresăríre s. f., g.-d. art. tresărírii; pl. tresăríri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRESĂRÍ vb. 1. v. tresălta. 2. a se cutremura, a se înfiora, a se scutura, a tremura. (Calul ~ din tot corpul.) 3. v. palpita.
(Dicţionar de sinonime)

TRESĂRÍRE s. v. palpitaţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tre tres tresa tresar

Cuvinte se termină cu literele: re ire rire arire sarire