trezi dex - definiţie, sinonime, conjugare
TREZÍ, trezesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A (se) deştepta, a (se) scula din somn. 2. Refl. şi tranz. A-şi veni sau a face să-şi vină în fire (dintr-o stare de reverie, de leşin etc.). 3. Refl. şi tranz. A deveni sau a face să devină conştient, a ajunge sau a face să ajungă, să înţeleagă, să-şi dea seama de realitate, de adevăr; a (se) dumeri, a (se) lămuri. 4. Refl. A se pomeni pe neaşteptate cu cineva, a ajunge deodată undeva, la cineva sau într-o situaţie neprevăzută. ♢ Expr. Unde te trezeşti? se spune unui om prea îndrăzneţ sau care se comportă în mod nepotrivit. ♦ A se afla într-un anumit loc sau într-o anumită stare de când ştie, de când îşi poate aduce aminte. 5. Refl. (Despre mâncăruri, băuturi, mirosuri) A-şi pierde tăria, gustul, aroma; a se răsufla. – Din sl. trĕzviti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TREZ//Í ~ésc tranz. 1) A face să se trezească. 2) A face să apară. ~ interesul. /<sl. trĕzviti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE TREZ//Í mă ~ésc intranz. 1) A trece de la starea de somn la cea de veghe; a se deştepta; a se scula. ~ în zori. 2) A reveni la starea de sesizare conştientă a realităţii; a se deştepta. ~ din reverie. 3) fig. A-şi da seama de adevăr; a se dumiri. 4) A ajunge pe neaşteptate (într-un loc sau într-o situaţie); a nimeri; a se pomeni; a pica; a cădea. /<sl. trĕzviti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

trezí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. trezésc, imperf. 3 sg. trezeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. trezeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TREZÍ vb. 1. v. deştepta. 2. v. reveni. 3. a (se) dezmetici, (rar) a (se) dezbăta. (S-a ~ după chef.) 4. v. pomeni. 5. v. suscita. 6. v. răsufla.
(Dicţionar de sinonime)

TREZÍ vb. v. dumeri, evoca, înţelege, lămuri, pricepe, şti.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) trezi ≠ a (se) îmbăta, a adormi
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tre trez

Cuvinte se termină cu literele: zi ezi rezi