trezit dex - definiţie, sinonime, conjugare
TREZÍ, trezesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A (se) deştepta, a (se) scula din somn. 2. Refl. şi tranz. A-şi veni sau a face să-şi vină în fire (dintr-o stare de reverie, de leşin etc.). 3. Refl. şi tranz. A deveni sau a face să devină conştient, a ajunge sau a face să ajungă, să înţeleagă, să-şi dea seama de realitate, de adevăr; a (se) dumeri, a (se) lămuri. 4. Refl. A se pomeni pe neaşteptate cu cineva, a ajunge deodată undeva, la cineva sau într-o situaţie neprevăzută. ♢ Expr. Unde te trezeşti? se spune unui om prea îndrăzneţ sau care se comportă în mod nepotrivit. ♦ A se afla într-un anumit loc sau într-o anumită stare de când ştie, de când îşi poate aduce aminte. 5. Refl. (Despre mâncăruri, băuturi, mirosuri) A-şi pierde tăria, gustul, aroma; a se răsufla. – Din sl. trĕzviti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TREZÍT, -Ă, treziţi, -te, adj. (Despre mâncăruri, băuturi etc.) Care şi-a pierdut tăria, gustul, aroma etc.; răsuflat. ♦ Cu miros greu, descompus. – V. trezi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TREZ//Í ~ésc tranz. 1) A face să se trezească. 2) A face să apară. ~ interesul. /<sl. trĕzviti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE TREZ//Í mă ~ésc intranz. 1) A trece de la starea de somn la cea de veghe; a se deştepta; a se scula. ~ în zori. 2) A reveni la starea de sesizare conştientă a realităţii; a se deştepta. ~ din reverie. 3) fig. A-şi da seama de adevăr; a se dumiri. 4) A ajunge pe neaşteptate (într-un loc sau într-o situaţie); a nimeri; a se pomeni; a pica; a cădea. /<sl. trĕzviti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TREZÍ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A TREZI şi A SE TREZI. 2) pop. (despre produse alimentare) Care şi-a pierdut calităţile iniţiale. /v. a trezi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

trezí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. trezésc, imperf. 3 sg. trezeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. trezeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TREZÍ vb. 1. v. deştepta. 2. v. reveni. 3. a (se) dezmetici, (rar) a (se) dezbăta. (S-a ~ după chef.) 4. v. pomeni. 5. v. suscita. 6. v. răsufla.
(Dicţionar de sinonime)

TREZÍ vb. v. dumeri, evoca, înţelege, lămuri, pricepe, şti.
(Dicţionar de sinonime)

TREZÍT adj. 1. dezmeticit. 2. v. clocit.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) trezi ≠ a (se) îmbăta, a adormi
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: tr tre trez trezi

Cuvinte se termină cu literele: it zit ezit rezit