triolet dex - definiţie, sinonime, conjugare

triolet

TRIOLÉT, triolete, s.n. 1. Poezie de opt (sau şapte) versuri (de câte opt silabe fiecare), în care primul vers este identic cu al patrulea şi cu al şaptelea, iar al doilea cu al optulea. 2. Grup de trei note de valoare egală, care se execută în timpul necesar pentru executarea a două dintre ele. [Pr.: tri-o-] – Din fr. triolet.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRIOLÉT ~e n. 1) muz. Grup de trei note egale ca valoare, echivalând cu două note ale aceleiaşi figuri ritmice, care se execută într-o singură bătaie. 2) Poezie cu formă fixă alcătuită din opt versuri, dintre care primul vers este identic cu al patrulea şi al şaptelea, iar al doilea este identic cu al optulea. /<fr. triolet
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRIOLÉT s.n. 1. (Muz.) Grup de trei note egale ca valoare, care se execută într-o singură bătaie, în loc de două note. 2. Poezie cu formă fixă, asemănătoare rondelului, alcătuită din opt versuri, dintre care primul, al patrulea şi al şaptelea vers sunt identice. [Pron. tri-o-, var. trioletă s.f. / < fr. triolet].
(Dicţionar de neologisme)

TRIOLÉT s. n. 1. (muz.) diviziune ritmică specială din trei note de durată egală cu aceea a două note obişnuite; triolă. 2. poezie cu formă fixă, asemănătoare rondelului, cu două rime, din opt versuri octosilabice, dintre care primul, al patrulea şi al şaptelea fiind identice. (< fr. triolet)
(Marele dicţionar de neologisme)

triolét s. n. (sil. tri-o-), pl. trioléte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: tr tri trio triol triole

Cuvinte se termină cu literele: et let olet iolet riolet