trust dex - definiţie, sinonime, conjugare

trust

TRÚST, trusturi, s.n. Monopol în cadrul căruia proprietatea asupra unor întreprinderi este unificată, proprietarii lor devenind acţionari, iar producţia şi finanţele întreprinderilor respective fiind reglementate de un consiliu de administraţie. – Din fr. trust, (2) după rus. trest.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRUST ~uri n. Unitate formată din mai multe întreprinderi din aceeaşi ramură (de producţie, de transport, de construcţii etc.), dispersate teritorial. ~ de construcţii. /<fr., engl. trust
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRUST s.n. 1. (În economia capitalistă) Formă de monopol în care întreprinderile care s-au contopit îşi pierd independenţa comercială, de producţie şi juridică, fiind subordonate unei administraţii unice. 2. (În economia socialistă) Formă de organizare a întreprinderilor în care se unesc unităţile unei anumite ramuri sau din ramuri diferite, de obicei separate teritorial (uzine, unităţi comerciale etc.). [< engl., fr. trust, cf. rus. trest].
(Dicţionar de neologisme)

TRUST s. n. întreprindere economică sau financiară importantă care reuneşte mai multe societăţi (industriale, comerciale etc.) sub o conducere unică, cu scopul de a asigura monopolul asupra unui produs sau a unui sector. (< fr., engl. trust)
(Marele dicţionar de neologisme)

trust s. n., pl. trústuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: tr tru trus

Cuvinte se termină cu literele: st ust rust