tun dex - definiţie, sinonime, conjugare
TUN, tunuri, s.n. 1. Armă de artilerie care aruncă proiectile la distanţă mare; p. gener. nume dat tuturor armelor de artilerie. ♢ Expr. A scăpa ca din (gură de) tun, se spune când cineva reuşeşte să fugă (scăpând de o situaţie neplăcută). (Poţi) să dai cu tunul, se spune despre cineva care doarme adânc şi nu se trezeşte uşor sau despre un loc unde nu se află nici o fiinţă vie. ♢ (Pus pe lângă un verb, îi intensifică acţiunea; pe lângă un adjectiv, îi dă valoare de superlativ; adverbial) A îngheţat tun. Sănătos tun. 2. (În sintagma) Tun electronic = parte a unor tuburi electronice care produce un fascicul filiform de electroni cu aceeaşi viteză. 3. (Înv. şi pop.) Tunet. – Lat. tonus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TUNÁ, tun, vb. I. 1. Intranz. impers. A se produce un tunet; a se auzi tunetul. 2. Tranz. impers. (Reg.; în imprecaţii) A lovi pe cineva trăsnetul; a trăsni. 3. Intranz. (La pers. 3) A vui, a bubui. ♦ (Despre glas, cuvinte) A răsuna puternic; (despre oameni) a vorbi cu glasul ridicat; a striga. ♢ Expr. A tuna şi a fulgera = a fi foarte furios, a face scandal. 4. Intranz. (Înv.) A trage cu tunul sau cu alte arme de foc. – Lat. tonare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TUN ~uri n. Armă de artilerie care aruncă proiectile grele la mare distanţă. ~ antiaerian. /v. a tuna
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A TUNÁ pers. 3 túnă intranz. 1) A se produce un tunet (în urma unei descărcări electrice în atmosferă); a răsuna tunetul. 2) A produce un zgomot mare; a scoate un vuiet puternic. 3) fig. (despre oameni) A vorbi pe un ton ridicat; a striga; a ţipa. ♢ ~ şi a fulgera a-şi descărca mânia prin ţipete şi strigăte. 4) înv. A trage cu tunul (sau cu o altă armă de foc). /<lat. tonare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

tuná (-n, át), vb. – 1. A bubui, a asurzi. – 2. A trăsni. – 3. A intra, a pătrunde. – 4. (Trans.) A coborî, a veni de la munte. – 5. A bate tunul. – Megl. tuna, tunari. Lat. tŏnāre (Puşcariu 1771; REW 8778), cf. it. tonare, prov., cat., sp. tronar, fr. tonner, port. troar. Semantismul sensurilor 3 şi 4 nu este clar, cf. tuli. – Der. tun, s.n. (înv., tunet; gură de foc de artilerie; Arg., furt prin efracţie; adv., cu putere), postverbal sau din lat. tŏnus (Puşcariu 1643); tunaci, adj. (Banat, agresiv, îndrăzneţ); tunar, s.m. (artilerist, servant de tun); tunări, vb. (a trage cu tunul), rar; tunărie (var. tunărime), s.f. (artilerie, mulţime de tunuri); tunător, adj. (care tună puternic); tunet, s .n. (zgomot puternic, bubuit; canalul tunului), cu suf. -et, ca sunet de la suna, răcnet de la răcni etc. (după Diez, Gramm., I, 208 Tiktin şi Candrea, din lat. tŏnĭtru).
(Dicţionarul etimologic român)

TUN, túnuri, s.n. ~ 4. (Arg.) Afacere ilegală (escrocherie, furt, spargere etc.) de proporţii, cu mari sume puse în joc şi cu beneficii considerabile pentru participanţi. [R. Zafiu – Diversitate stilistică în româna actuală]
(Alte dicţionare)

tun s. n., pl. túnuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tuná vb., ind. prez. 3 sg. túnă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IARBA-TÚNULUI s. v. urechelniţă.
(Dicţionar de sinonime)

TUN s. (MIL.) (reg.) top, (înv.) puşcă, (înv., în Mold. şi Bucov.) harmată. (Trage cu ~ul.)
(Dicţionar de sinonime)

TUN s. v. tunet.
(Dicţionar de sinonime)

TUNÁ vb. 1. (Ban.) a durăi, a urla. (Plouă, fulgeră şi ~.) 2. v. bubui.
(Dicţionar de sinonime)

TUNÁ vb. v. detuna, trăsni.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tu

Cuvinte se termină cu literele: un