turnant dex - definiţie, sinonime, conjugare

turnant

[Sinonime]
TURNÁNT, -Ă, turnanţi, -te, adj., s.f. 1. Adj. Care se învârteşte în jurul unui ax central; rotitor. ♢ Uşă (sau poartă) turnantă = uşă (sau poartă) formată din mai multe aripi, care se rotesc în jurul unui ax vertical central. Placă turnantă = placă mobilă de oţel sau de fontă, prevăzută cu şine, folosită în depouri şi ateliere pentru a permite locomotivelor şi vagoanelor trecerea de pe o linie pe alta, sau întoarcerea lor. 2. S.f. Mică bibliotecă care se poate învârti în jurul unui ax central. 3. S.f. Loc unde coteşte (în forma unui arc de cerc) un drum, o pistă sportivă. – Din fr. tournant.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TURNÁN//T ~tă (~ţi, ~te) Care se roteşte în jurul unui ax central. ♢ Uşă ~tă uşă formată din mai multe aripi care se rotesc în jurul axului vertical central. Scenă ~tă scenă rotativă care permite schimbarea rapidă a decorului. /<fr. tournant
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TURNÁNT, -Ă adj. Care se roteşte în jurul unui ax central. [< fr. tournant].
(Dicţionar de neologisme)

TURNÁNT, -Ă I. adj. care se roteşte în jurul unui ax vertical central; rotitor. o uşă ~ă = uşă cu mai multe aripi care se rotesc în jurul unui ax vertical; placă ~ă = placă rotitoare prevăzută cu şine, în depouri şi ateliere, care permite locomotivelor şi vagoanelor întoarcerea sau trecerea de pe o linie pe alta. II. s. f. 1. mişcare circulară, înconjur, rotire. ♢ loc unde coteşte un drum, o pistă de atletism; cotitură. 2. mică etajeră pentru cărţi care se învârteşte în jurul unui ax central. (< fr. tournant/e/)
(Marele dicţionar de neologisme)

turnánt adj. m., pl. turnánţi; f. sg. turnántă, pl. turnánte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TURNÁNT adj. rotitor. (O piesă ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: tu tur turn turna turnan

Cuvinte se termină cu literele: nt ant nant rnant urnant