turnichet dex - definiţie, sinonime, conjugare

turnichet

TURNICHÉT, turnichete, s.n. 1. (Mar.) Rola montată pe un ax vertical servind la schimbarea direcţiei unei parâme sau a unui lanţ de ancoră. 2. Masă rotativă pe care se aşază sticlele spre a fi umplute. 3. Bare în cruce instalate la intrarea în parcuri, stadioane etc., care se rotesc, permiţând trecerea câte unei singure persoane. – Din fr. tourniquet.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TURNICHET ~e n. Bare în cruce, care se rotesc, instalate la intrarea în metrou, în stadioane etc., permiţând trecerea câte unei singure persoane. /<fr. tourniquet
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TURNICHÉT s.n. 1. Mosor vertical de metal care împiedică lanţul ancorei să se frece de punte. 2. Masă rotativă pe care se aşază, manual sau automat, sticlele spre a fi umplute cu lichide, în industria alimentară. 3. Bare în cruce care se rotesc, permiţând trecerea câte unei singure persoane. 4. Lansare. [< fr. tourniquet].
(Dicţionar de neologisme)

TURNICHÉT s. n. 1. (mar.) rolă metalică fixată vertical în puncte, care împiedică frecarea lanţului ancorei sau al parâmelor. 2. masă rotativă pe care se aşază sticlele spre a fi umplute cu lichide, în industria alimentară. 3. bare în cruce care se rotesc pe un ax vertical, permiţând trecerea câte unei singure persoane. 4. lansare (2). 5. instrument în formă de garou, pentru comprimarea arterelor. (< fr. tourniquet)
(Marele dicţionar de neologisme)

turnichét s. n., pl. turnichéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: tu tur turn turni turnic

Cuvinte se termină cu literele: et het chet ichet nichet