uimi dex - definiţie, sinonime, conjugare
UIMÍ, uimesc, vb. IV. Tranz. A stârni, a provoca o mare (şi neaşteptată) mirare, admiraţie, emoţie; a impresiona puternic, a surprinde, a ului. ♦ (Înv.) A tulbura, a zăpăci, a buimăci. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A UIM//Í ~ésc tranz. 1) A face să fie cuprins de o mare mirare (sau admiraţie); a face să rămână profund impresionat; a minuna. 2) înv. A face să ajungă buimac; a buimăci; a zăpăci; a ului. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

uimí (-mésc, -mít), – vb. – A surprinde, a admira, a ului. Sl. ujeti, ujmą „a fura”, ujmati „a sustrage” (Miklosich, Slaw. Elem., 51; Cihac, II, 431; Conev 101; Tiktin), cf. fr. ravir, sp. arrebatar. – Der. uimăci, vb. (a ameţi, a năuci), prin contaminare cu buimăci; uimeală (var. uimăceală), s.f. (mirare, surprindere); uimitor, adj. (care uimeşte, care surprinde).
(Dicţionarul etimologic român)

uimí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. uimésc, imperf. 3 sg. uimeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. uimeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
UIMÍ vb. 1. a consterna, a minuna, a năuci, a perplexa, a stupefia, a surprinde, a ului. (Ce-mi spui tu pur şi simplu mă ~.) 2. a ului, (fig.) a speria. (M-a ~ cu inteligenţa lui.) 3. a năuci, a stupefia, a ului. (Vestea aflată l-a ~.) 4. v. minuna.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ui uim

Cuvinte se termină cu literele: mi imi