unilateral dex - definiţie, sinonime, conjugare

unilateral

[Sinonime]
UNILATERÁL, -Ă, unilaterali, -e, adj. Care este îndreptat, situat într-o singură direcţie. ♦ Care nu angajează decât una dintre părţile contractante. ♦ Care este hotărât (în mod arbitrar) de una singură dintre părţi. ♦ Care ţine seamă de o singură latură a lucrurilor; care cunoaşte numai un aspect al unei probleme şi judecă dintr-un singur punct de vedere sau se mărgineşte la un singur domeniu de cunoştinţe; mărginit; arbitrar. – Din fr. unilatéral.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UNILATERÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care este situat pe o singură latură, pe o singură parte. Flori ~e. 2) Care este orientat într-o singură direcţie, într-un singur sens. Decizie ~ă. 3) (despre persoane) Care judecă dintr-un singur punct de vedere, neglijând complexitatea faptelor (date); care se limitează la o singură latură a chestiunii. 4) (despre con-tracte) Care angajează, obligă la acţiuni doar una din părţile contractante. /<fr. unilatéral
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

UNILATERÁL, -Ă adj. 1. Aşezat pe o singură parte. 2. Care vede numai o singură latură a lucrurilor, care se rezumă la un singur domeniu de cunoştinţe; mărginit; arbitrar. ♦ (Jur.; despre un contract) Care creează obligaţii numai pentru una dintre părţi. ♦ (Despre un act juridic) Emanat de la o singură persoană. [< fr. unilatéral, cf. lat. unus – unul, latus – latură].
(Dicţionar de neologisme)

UNILATERÁL, -Ă adj. 1. aşezat pe o singură parte. 2. care are în vedere numai o singură latură a lucrărilor, care se rezumă la un singur domeniu de cunoştinţe; mărginit; arbitrar. ♢ (despre contracte) care creează obligaţii numai pentru una dintre părţi. ♢ (despre un act juridic) emanat de la o singură persoană. (< fr. unilatéral)
(Marele dicţionar de neologisme)

unilaterál adj. m., pl. unilateráli; f. sg. unilaterálă, pl. unilaterále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
UNILATERÁL adj. limitat, mărginit. (O interpreta-re ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Unilateralmultilateral
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: un uni unil unila unilat

Cuvinte se termină cu literele: al ral eral teral ateral