unit dex - definiţie, sinonime, conjugare
UNÍ3, unesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. (recipr.) A (se) aduna unul lângă altul pentru a forma un tot; a (se) împreuna, a (se) alătura, a (se) îmbina spre a forma un tot. 2. Refl. recipr. A încheia o înţelegere, o alianţă etc. în vederea unui scop comun. 3. Tranz. şi refl. recipr. A (se) lega prin căsătorie, a (se) căsători. – Lat. unire (= unescere).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UNÍT, -Ă, uniţi, -te, adj. 1. Care formează împreună un tot. 2. Care se află în raporturi strânse cu cineva, care este de acord, gândeşte, acţionează, simte la fel cu cineva; solidar cu cineva. 3. Care aparţinea unei confesiuni creştine catolice de rit oriental (ortodox); uniat. ♦ (Substantivat) Adept al acestei confesiuni. – V. uni3.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A UN//Í ~ésc tranz. 1) A face să se unească. 2) (drumuri, râuri etc.) A face să aibă legătură. /<lat. unire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE UN//Í mă ~ésc intranz. 1) A se îmbina formând un tot; a se agrega. 2) A încheia o înţelegere; a cădea de acord (în vederea unui scop comun). 3) A se împreuna printr-o înţelegere. /<lat. unire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

UNÍ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A UNI şi A SE UNI. 2) (despre colectivităţi sau despre membrii acestora) Care se caracterizează prin unitate de idei, idealuri comune, acţiuni unanim acceptate. Familie ~ tă. 3) şi substantival Care ţine de biserica creştină orientală unită cu biserica catolică; uniat. /v. a (se) uni
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

uní vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. unésc, imperf. 3 sg. uneá; conj. prez. 3 sg. şi pl. uneáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
UNÍ vb. 1. a (se) îmbina, a (se) împreuna, a (se) lega, a (se) reuni. (A ~ elementele într-un tot.) 2. v. asambla. 3. v. îmbina. 4. a îmbina, a încheia, a prinde. (A ~ capetele bârnelor.) 5. v. agrega. 6. (LINGV., BIOL., TEHN,) a (se) aglutina, a (se) alipi, a (se) lipi, a (se) reuni, a (se) suda. (Doua elemente ale vorbirii se pot ~.) 7. v. unifca. 8. v. fuziona. 9. v. asocia. 10. v. coaliza. 11. v. căsători. 12. a (se) îmbina, a (se) împleti, (fig.) a (se) conjuga. (A ~ în mod armonios diverse preocupări.)
(Dicţionar de sinonime)

UNÍ vb. v. conveni, înţelege, învoi.
(Dicţionar de sinonime)

UNÍT adj., s. 1. adj. îmbinat, împreunat, îngemănat, reunit. (Elementele ~ ale unui tot.) 2. adj. v. aglu-tinat. 3. adj. v. unificat. 4. adj. (fig.) conjugat. (Eforturi ~.) 5. adj. v. înfrăţit. 6. adj., s. (BIS.) greco-catolic, (rar) uniat.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) uni ≠ a (se) despărţi, a (se) dezbina, a (se) separa, a se dezuni
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: un uni

Cuvinte se termină cu literele: it nit