univers dex - definiţie, sinonime, conjugare

univers

[Sinonime]
UNIVÉRS, universuri, s.n. 1. Lumea în totalitatea ei, nemărginită în timp şi spaţiu, infinit de variată în ce priveşte formele pe care le ia materia în procesul dezvoltării ei; cosmos. 2. Globul pământesc; parte populată a globului pământesc (împreună cu tot ce se află pe el); locuitorii globului pământesc. ♦ Mediul, cercul, lumea imediată în care trăieşte cineva sau ceva: domeniu material, intelectual sau moral. – Din fr. univers, lat. universum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UNIVÉRS ~uri n. 1) Ansamblu de fiinţe şi lucruri, manifestate în diverse forme de existenţă şi infinite în timp şi în spaţiu; lume. 2) Suprafaţă a globului pământesc. 3) Totalitate a oamenilor care locuiesc pe globul pământesc. 4) Ansamblu al corpurilor cereşti, privit ca un sistem unic, infinit în timp şi în spaţiu. 5) Mediu material şi spiritual în care trăieşte cineva; câmp de activitate; domeniu de preocupări. /<fr. univers, lat. universum
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

UNIVÉRS s.n. 1. Lumea în totalitatea ei, nemărginită în timp şi în spaţiu, infinit de variată în ceea ce priveşte formele pe care le ia materia în procesul dezvoltării ei; cosmos. 2. Globul terestru, Pământul. 3. (Fig.) Cerc îngust al vieţii cuiva; mediu. 4. Populaţie în cadrul unei operaţii statistice. [Pl. -suri. / < fr. univers, it. universo, engl. univers, cf. lat. universus].
(Dicţionar de neologisme)

UNIVÉRS s. n. 1. lumea în totalitatea ei, nemărginită în timp şi în spaţiu, infinit de variată în ceea ce priveşte formele pe care le ia materia în procesul dezvoltării ei; cosmos. 2. lumea locuită; globul terestru. 3. cerc îngust al vieţii cuiva; mediu în care se trăieşte. 4. câmp, domeniu de activitate, de preocupări. 5. populaţie în cadrul unei operaţii statistice. (< fr. univers, lat. universum)
(Marele dicţionar de neologisme)

univérs s. n., pl. univérsuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
UNIVÉRS s. 1. cosmos, lume, macrocosm. (Fenomenele fizice din ~.) 2. v. natură.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: un uni univ unive univer

Cuvinte se termină cu literele: rs ers vers ivers nivers