universal dex - definiţie, sinonime, conjugare

universal

[Sinonime]
UNIVERSÁL, -Ă, universali, -e, adj. 1. Care aparţine Universului, privitor la Univers; care se extinde asupra întregii lumi, care cuprinde tot ce există şi este comun tuturor; care se referă la toate fiinţele sau lucrurile luate în consideraţie într-un caz dat; general, obştesc. ♢ (Adverbial) Universal valabil. ♢ (Substantivat, n.) Există o unitate dialectică între universal şi particular. ♢ (Log.) Judecată universală = judecată care afirmă (sau neagă) un predicat în legătură cu totalitatea sferei subiectului. (Jur.) Legatar universal = moştenitor unic al unei averi disponibile. ♦ Mondial. 2. Care se bucură de o mare faimă; vestit, ilustru, celebru. 3. Care posedă cunoştinţe din toate domeniile, care are o cultură generală vastă. 4. (Despre unelte, instrumente, aparate) Care poate fi folosit la mai multe operaţii, bun pentru mai multe situaţii. ♦ (Substantivat, n.) Mandrină de strung. – Din fr. universel, lat. universalis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UNIVERSÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de univers; propriu universului. Gravitaţie ~ă. 2) Care caracterizează lumea întreagă; caracteristic pentru întreg globul pământesc. Istorie ~ă. 3) Care are cunoştinţe din toate domeniile; cu cultură vastă; enciclopedic. 4) Care se referă la o totalitate de obiecte sau fiinţe; caracteristic pentru o anumită clasă de obiecte sau fiinţe. Remediu ~. Principiu ~. 5) (despre maşini, unelte, aparate) Care poate exercita mai multe operaţii; bun pentru executarea mai multor operaţii. /<fr. universal, lat. universalis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

UNIVERSÁL, -Ă adj. 1. Care se extinde asupra întregii lumi, care cuprinde tot şi este comun tuturor lucrurilor; general. ♦ adv. Universal valabil. 2. (Log.; despre judecăţi) Al cărei predicat se referă la întreaga sferă a subiectului. ♦ (Jur.) Legatar universal = moştenitor unic al unei averi disponibile. ♦ Mondial. 3. Care posedă cunoştinţe din toate domeniile, care are o cultură generală vastă. 4. (Despre unelte, aparate) Care poate fi folosit la mai multe operaţii. // s.n. Mandrină de strung. [< fr. universel, it. universale, lat. universalis].
(Dicţionar de neologisme)

UNIVERSÁL, -Ă I. adj. 1. care se extinde la întregul univers, care cuprinde tot ce există. ♢ comun unei totalităţi cuprinzătoare de entităţi; general. 2. (log.; despre judecăţi) al cărei predicat se referă la întreaga sferă a subiectului. ♢ mondial. 3. care posedă cunoştinţe din toate domeniile, care are o cultură generală vastă. 4. (despre unelte, aparate) care poate fi folosit la mai multe operaţii. II. s. n. mandrină de strung. (< fr. univesel, lat. universalis)
(Marele dicţionar de neologisme)

universál adj. m., pl. universáli; f. sg. universálă, pl. universále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
UNIVERSÁL adj. 1. v. mondial. 2. general, obştesc. (Pace ~.) 3. v. vast.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Universalparticular
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: un uni univ unive univer

Cuvinte se termină cu literele: al sal rsal ersal versal