universitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

universitate

UNIVERSITÁTE, universităţi, s.f. Instituţie de învăţământ superior cu mai multe facultăţi şi secţii. ♢ (Ieşit din uz) Universitate de partid = şcoală superioară în care se preda ca disciplină de bază marxism-leninismul. Universitate populară = instituţie pentru educaţia adulţilor, având ca formă principală de activitate ciclul de prelegeri din domenii variate. ♦ Localul acestor instituţii. – Din fr. université, lat. universitas, -atis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UNIVERSIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Instituţie de învăţământ superior, având mai multe facultăţi. ~atea de Stat din Moldova. ~ privată. ♢ ~ populară instituţie pentru adulţi, care oferă cursanţilor cunoştinţe generale din variate domenii. 2) Clădire unde se află această instituţie. [G.-D. universităţii] /<fr. université, lat. universitas, ~atis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

UNIVERSITÁTE s.f. Instituţie de învăţământ superior care cuprinde mai multe facultăţi. ♦ (Ieşit din uz) Universitate de partid = şcoală superioară în sistemul învăţământului de partid. ♦ Universitate populară = instituţie pentru educaţia adulţilor, având ca principală formă de activitate cicluri de prelegeri în diverse domenii. ♦ Clădirea unde este instalată o asemenea instituţie. [Cf. fr. université, lat. universitas].
(Dicţionar de neologisme)

UNIVERSITÁTE s. f. instituţie de învăţământ superior organizată pe facultăţi şi secţii, care pregăteşte specialişti de înaltă calificare. o ~ populară = instituţie pentru educaţia adulţilor, având ca principală formă de activitate cicluri de prelegeri în diverse domenii. ♢ clădirea unei asemenea instituţii. (< fr. université, lat. universitas)
(Marele dicţionar de neologisme)

universitáte s. f., g.-d. art. universităţii; pl. universităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: un uni univ unive univer

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate sitate