urmărire dex - definiţie, sinonime, conjugare
URMĂRÍ, urmăresc, vb. IV. Tranz. 1. A merge, a se deplasa, a fugi după cineva, pe urmele cuiva (pentru a supraveghea, pentru a ajunge, a prinde). ♦ A ţine pe cineva sub observaţie; a supraveghea. ♦ A face demersuri judiciare împotriva cuiva. 2. A se conduce după un anumit principiu, după o anumită concepţie călăuzitoare. 3. A însoţi pe cineva sau ceva cu privirile, cu gândul. ♦ A privi ceva în mişcare, în desfăşurare. 4. Fig. A obseda, a chinui, a tortura. 5. A studia o problemă, o temă, activitatea cuiva etc. cu un anumit scop (practic). ♦ A asculta cu atenţie o expunere orală, executarea unei compoziţii muzicale etc. 6. A avea drept scop, a tinde la... – Urmă + suf. -ări.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

URMĂRÍRE, urmăriri, s.f. Acţiunea de a urmări şi rezultatul ei. ♦ Acţiune ofensivă de luptă, executată de trupe în scopul nimicirii inamicului care se retrage. – V. urmări.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A URMĂR//Í ~ésc tranz. 1) (fiinţe) A ţine mereu în câmpul vizual, mergând pe urmă. ~ hoţul. 2) A privi cu atenţie. ~ o emisiune. 3) (despre gânduri, sentimente, imagini etc.) A preocupa în permanenţă şi complet; a obseda; a stăpâni. 4) A supune unor observaţii (cu gândul); a examina. ~ cursul evenimentelor. 5) jur. (persoane sau fapte) A supune prevederilor legii. 6) A avea drept scop. ~ instituirea unui cenaclu. /urmă + suf. ~ări
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

URMĂRÍR//E ~i f. v. A URMĂRI. ♢ ~ penală acţiune judiciară de strângere a probelor pentru dovedirea vinovăţiei infractorului. / v. a urmări
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

urmărí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. urmărésc, imperf. 3 sg. urmăreá; conj. prez. 3 sg. şi pl. urmăreáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

urmăríre s. f., g.-d. art. urmărírii; pl. urmăríri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
URMĂRÍ vb. 1. v. fugări. 2. v. spiona. 3. v. supraveghea. 4. v. obseda. 5. v. viziona. 6. v. asculta. 7. v. analiza. 8. v. examina. 9. v. aspira.
(Dicţionar de sinonime)

URMĂRÍRE s. 1. v. fugărire. 2. supraveghere. (Pus sub ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ur urm urma urmar urmari

Cuvinte se termină cu literele: re ire rire arire marire