urmărit dex - definiţie, sinonime, conjugare
URMĂRÍ, urmăresc, vb. IV. Tranz. 1. A merge, a se deplasa, a fugi după cineva, pe urmele cuiva (pentru a supraveghea, pentru a ajunge, a prinde). ♦ A ţine pe cineva sub observaţie; a supraveghea. ♦ A face demersuri judiciare împotriva cuiva. 2. A se conduce după un anumit principiu, după o anumită concepţie călăuzitoare. 3. A însoţi pe cineva sau ceva cu privirile, cu gândul. ♦ A privi ceva în mişcare, în desfăşurare. 4. Fig. A obseda, a chinui, a tortura. 5. A studia o problemă, o temă, activitatea cuiva etc. cu un anumit scop (practic). ♦ A asculta cu atenţie o expunere orală, executarea unei compoziţii muzicale etc. 6. A avea drept scop, a tinde la... – Urmă + suf. -ări.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

URMĂRÍT, -Ă, urmăriţi, -te, s.m. şi f. Persoană care este căutată de organele judiciare, poliţieneşti etc. (pentru o infracţiune comisă). – V. urmări.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A URMĂR//Í ~ésc tranz. 1) (fiinţe) A ţine mereu în câmpul vizual, mergând pe urmă. ~ hoţul. 2) A privi cu atenţie. ~ o emisiune. 3) (despre gânduri, sentimente, imagini etc.) A preocupa în permanenţă şi complet; a obseda; a stăpâni. 4) A supune unor observaţii (cu gândul); a examina. ~ cursul evenimentelor. 5) jur. (persoane sau fapte) A supune prevederilor legii. 6) A avea drept scop. ~ instituirea unui cenaclu. /urmă + suf. ~ări
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

urmărí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. urmărésc, imperf. 3 sg. urmăreá; conj. prez. 3 sg. şi pl. urmăreáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

urmărít s. m., adj. m., pl. urmăríţi; f. sg. urmărítă, pl. urmăríte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
URMĂRÍ vb. 1. v. fugări. 2. v. spiona. 3. v. supraveghea. 4. v. obseda. 5. v. viziona. 6. v. asculta. 7. v. analiza. 8. v. examina. 9. v. aspira.
(Dicţionar de sinonime)

URMĂRÍT adj. v. obsedat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ur urm urma urmar urmari

Cuvinte se termină cu literele: it rit arit marit rmarit