uz dex - definiţie, sinonime, conjugare
UZ, uzuri, s.n. 1. Faptul sau posibilitatea de a folosi ceva; întrebuinţare, folosire; folosinţă. ♢ Loc. vb. A face uz de... = a (se) folosi de... ♢ Expr. Scos (sau ieşit) din uz = care nu (se) mai foloseşte. 2. Spec. (Jur.) Dreptul de a se folosi de un lucru care este proprietatea altuia. 3. Uzanţă, obicei. 4. (Înv.) Comportare, manieră. – Din lat. usus, it. uso.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UZ, úzuri, s.n. 5. (Lingv.) Modalitate, consfinţită prin tradiţie, de folosire curentă a unităţilor de limbă în vorbire.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

UZ ~uri n. 1) Aplicare în practică (pentru satisfacerea unor necesităţi); întrebuinţare; folosire. ♢ Scos (sau ieşit) din ~ care nu mai poate fi folosit. A face ~ a folosi. 2) v. UZANŢĂ. 3) lingv. Modalitate, consfinţită prin tradiţie, de folosire curentă a unităţilor de limbă în vorbire. 4) jur. Drept real care permite unei persoane de a se folosi de un lucru care aparţine altei persoane. /<lat. usus, it. uso
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

uz (-zuri), s.n. – Întrebuinţare. Lat. usus (sec. XIX). – Der. uza, vb., din fr. user; uzaj, s.n., din fr. usage; uzanţă, s.f., din fr. usance; uzita, vb. (a folosi), după lat. usitatus; uzual, adj., din fr. usuel, lat. usualis; usucapiune, s.f., din lat. usucapio; uzufruct, s.n., din lat. usufructus; uzufructar, s.m., din fr. usufructaire; uzură, s.f., din fr. usure; uzurar, adj., din fr. usuraire; uzurpa, vb., din fr. usurper; uzurpator, adj., din fr. usurpateur.
(Dicţionarul etimologic român)

UZ s.n. 1. Folosire, întrebuinţare; folosinţă. ♦ (Jur.) Dreptul de a se folosi de un lucru care este şi rămâne proprietatea altuia. 2. Uzanţă, datină, obicei, cutumă. [< lat. usus, cf. fr. us, it. uso].
(Dicţionar de neologisme)

UZ s. n. 1. folosire, întrebuinţare. 2. uzanţă. 3. (jur.) dreptul de a se folosi de un lucru care este şi rămâne proprietatea altuia. (< lat. usus, it. uso)
(Marele dicţionar de neologisme)

uz s. n., pl. úzuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
UZ s. 1. v. folosinţă. 2. circulaţie. (Cuvinte ieşite din ~.) 3. v. datină. 4. v. cutumă. 5. v. uzanţă.
(Dicţionar de sinonime)