uzină dex - definiţie, sinonime, conjugare
UZÍNĂ, uzine, s.f. 1. Întreprindere industrială de mari proporţii în care se produc utilaje, semifabricate sau materii prime pentru alte industrii. 2. Instalaţie producătoare de energie electrică, termică sau de alimentare cu apă a unei aşezări, a unei zone, a unei locuinţe. (În sintagma) Uzina verde = natura, vegetaţia privite ca sursă de energie şi hrană. – Din fr. usine.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UZINÁ, uzinez, vb. I. Tranz. (Rar) A prelucra un material în uzină cu ajutorul unei maşini-unelte. – Din fr. usiner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

UZÍN//Ă ~e f. Întreprindere industrială de mari proporţii, care produce, în special, utilaje şi semifabricate. ~ de maşini agricole. ~ de frigidere. ♢ ~ (termo)electrică complex de instalaţii şi de construcţii pentru transformarea energiei termice în energie electrică. [G.-D. uzinei] /<fr. usine
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A UZIN//Á ~éz tranz. 1) (materiale) A produce la o uzină. 2) (piese) A prelucra cu ajutorul maşinilor-unelte. /<fr. usiner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

UZÍNĂ s.f. Întreprindere industrială de proporţii mari, organizată pe bază de diviziune a muncii, în care se fac în special lucrări de utilaj, se produc semifabricate sau materiale pentru alte industrii, pentru fabrici etc. ♦ Centrală de forţă pentru alimentarea cu energie electrică sau cu apă a unei localităţi. [< fr. usine].
(Dicţionar de neologisme)

UZINÁ vb. I. tr. A prelucra un material cu ajutorul unei maşini-unelte. ♦ A fabrica un produs într-o uzină. [< fr. usiner].
(Dicţionar de neologisme)

UZÍNĂ s. f. 1. unitate industrială mare, organizată pe bază de diviziune a muncii, în care se fac în special lucrări de utilaj, se produc semifabricate sau materiale pentru alte industrii, pentru fabrici etc. 2. centrală de forţă furnizoare de energie electrică, termică, de apă etc. (< fr. usine)
(Marele dicţionar de neologisme)

UZINÁ vb. tr. 1. a prelucra un material în uzină cu ajutorul unei maşini-unelte. 2. a fabrica un produs într-o uzină. (< fr. usiner)
(Marele dicţionar de neologisme)

UZINÁ, uzinéz, vb. I. Tranz. 1. A prelucra un material în uzină cu ajutorul unei maşini-unelte. 2. A fabrica un produs într-o uzină. (din fr. usiner) [def., etim. MDN]
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române)

uzínă s. f., g.-d. art. uzínei; pl. uzíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

uziná vb., ind. prez. 1 sg. uzinéz, 3 sg. şi pl. uzineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
UZÍNĂ s. fabrică, (reg.) maşină, (germanism, în Ban.) vere, (înv.) cherhana. (~ de produse feroase, de medicamente.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: uz uzi uzin

Cuvinte se termină cu literele: na ina zina