văitat dex - definiţie, sinonime, conjugare
VĂITÁ, váit, vb. I. Refl. A scoate vaiete, a geme de durere, de jale; a se tângui, a se lamenta, a se văiera. ♦ (Despre animale) A scoate sunete sinistre, lugubre. ♦ Tranz. A plânge, a compătimi pe cineva. ♦ Refl. A-şi exprima (în cuvinte) necazul, nemulţumirea, durerea. [Var.: văietá vb. I] – Din vai.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A VĂITÁ váit tranz. (persoane) A regreta cu îndurerare; a compătimi; a plânge. [Sil. vă-i-; Var. a văieta] /Din vai
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE VĂITÁ mă váit intranz. A-şi exprima jalea sau durerea prin cuvinte sau prin strigăte; a scoate vaiete; a se tângui; a se văicărui; a se lamenta. /Din vai
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

văitá (sil. vă-i-/văi-)/văietá vb., ind. prez. 1 sg. váit/váiet, 3 sg. şi pl. váită/váietă, 1 pl. văităm/văietăm
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VĂITÁ vb. 1. a se boci, a se căina, a (se) jeli, a (se) jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, (pop.) a se aoli, a se mişeli, (înv. şi reg.) a se olălăi, a se olecăi, (reg.) a se plângătui, a se scârbi, a se văiera, a se văina, a se vălăcăi, (Transilv.) a (se) cânta, a (se) dăuli, (Mold. şi Bucov.) a se frăsui, (înv.) a se glăsi, a se glăsui. (S-a ~ toată ziua.) 2. v. geme.
(Dicţionar de sinonime)

VĂITÁT s. boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văită-tură, (pop., fam. şi peior.) văicăreală, (pop.) jeluială, (înv. şi reg.) olălăire, (reg.) văierare, văierat, (înv.) obidire, olecăire. (Lasă ~ul!)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: va vai vait vaita

Cuvinte se termină cu literele: at tat itat aitat