vacanță dex - definiţie, sinonime, conjugare
VACÁNT, -Ă, vacanţi, -te, adj. 1. (Despre posturi, funcţii etc.) Care nu este ocupat de nimeni, fără titular; liber. 2. (Jur.; despre succesiuni) Care este disponibil şi nereclamat de moştenitori. – Din fr. vacant, lat. vacans, -ntis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VACÁNŢĂ, vacanţe, s.f. 1. Perioadă de odihnă acordată elevilor şi studenţilor la sfârşitul unui trimestru, semestru sau an de şcoală ori de studii. ♦ Concediu (acordat unui salariat). 2. Interval de timp in care o instituţie, un organ reprezentativ etc. îşi incetează activitatea. ♦ Interval de timp in care un post, o funcţie, o demnitate etc. rămân vacante. [Var.: (înv.) vacánţie s.f.] – Din fr. vacance, it. vacanza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VACÁNT, -Ă adj. 1. Neocupat de nimeni; liber. 2. (Despre o succesiune) Care nu este reclamată de succesori, deşi s-a deschis. [< fr. vacant, cf. lat. vacans].
(Dicţionar de neologisme)

VACÁNŢĂ s.f. 1. Situaţie în care se găseşte un loc, o funcţie etc. care nu este ocupată de nimeni; starea a ceea ce este vacant. 2. Timp de odihnă acordat elevilor şi studenţilor pe un anumit interval. 3. Concediu de odihnă. [< fr. vaccance, it. vacanza].
(Dicţionar de neologisme)

VACÁNT, -Ă adj. 1. (despre un post, o funcţie) neocupat; liber. 2. (despre o succesiune) care nu este reclamată de succesori (2). (< fr. vacant, lat. vacans)
(Marele dicţionar de neologisme)

VACÁNŢĂ s. f. 1. interval de timp în care o instituţie, un organ reprezentativ îşi încetează activitatea. ♢ timpul în care un post, o funcţie etc. rămân neocupate. 2. timp de odihnă acordat elevilor şi studenţilor pe o anumită perioadă. ♢ concediu de odihnă. 3. (fiz.) nod al unei reţele cristaline din care lipseşte atomul, ionul sau molecula respectivă. (< fr. vaccance, it. vacanza)
(Marele dicţionar de neologisme)

vacánt adj. m., pl. vacánţi; f. sg. vacántă, pl. vacánte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

vacánţă s. f., g.-d. art. vacánţei; pl. vacánţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VACÁNT adj. disponibil, liber, neocupat. (Un post ~.)
(Dicţionar de sinonime)

VACÁNŢĂ s. I. 1. (Transilv. şi Maram.) săbăşag. (Elevii sunt în ~.) II. 1. v. concediu. 2. v. lacună.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Vacant ≠ ocupat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: va vac vaca vacan vacant

Cuvinte se termină cu literele: ta nta anta canta acanta