valorificat dex - definiţie, sinonime, conjugare
VALORIFICÁ, valorífic, vb. I. Tranz. A pune în valoare, a face să primească o anumită valoare; a scoate în evidenţă valoarea unui lucru; (în special) a folosi în procesul de producţie anumite materii prime care duc la realizarea unor produse de valoare mai mare. ♦ A schimba o hârtie de valoare sau un obiect cu contravaloarea lui în bani. – Valoare + suf. -ifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VALORIFICÁT, -Ă, valorificaţi, -te, adj. Care este pus în valoare, pentru care s-au depus eforturi spre a primi valoarea maximă; a cărui valoare este pusă în evidenţă. ♦ (În special despre surse de energie, materii prime) Care este folosit (în procesul de producţie) cât mai raţional, cât mai rentabil etc. – V. valorifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VALORIFICÁ vb. I. tr. 1. A pune în valoare ceva; a scoate în relief valoarea unui înscris, a unui obiect etc.; a valoriza. [P.i. valorífic, 3,6 -că. / după fr. valoriser].
(Dicţionar de neologisme)

valorificá vb.tr. a pune în valoare ceva; a scoate în relief valoarea unui înscris, a unui obiect etc. ♦ a selecta din valorile anterioare ale culturii pe acelea care răspund noilor cerinţe ale epocii. ♦ a utiliza în producţie materii prime, materiale de o anumită valoare. ♦ a schimba un obiect, o hârtie de valoare în bani. (< valoare + -ifica)
(Marele dicţionar de neologisme)

valorificá vb., ind. prez. 1 sg. valorífic, 3 sg. şi pl. valorífică
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VALORIFICÁ vb. 1. v. exploata. 2. a fructifica, (livr.) a valoriza. (Şi-a ~ avantajul dobândit.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Valorificatnevalorificat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: va val valo valor valori

Cuvinte se termină cu literele: at cat icat ficat ificat