vamă dex - definiţie, sinonime, conjugare

vamă

[Sinonime]
VÁMĂ, vămi, s.f. 1. Instituţie de stat care se ocupă cu evidenţa şi controlul asupra intrării şi ieşirii din ţară a mărfurilor, mijloacelor de transport etc. şi care percepe taxele legale pentru aceste bunuri; loc, punct în care funcţionează această unitate. ♦ Taxă care se plăteşte ca un bun să treacă dintr-o ţară în alta sau (în trecut) dintr-o regiune în alta a ţării. ♢ Loc. vb. a pune vamă = a vămui. ♦ Cantitate de grăunţe care se percepe la moară ca taxă în natură pentru măcinat; uium. 2. (În credinţele populare) Fiecare dintre cele şapte (sau nouă) popasuri (în văzduh) prin care se credetrebuie să treacă sufletul mortului pentru a ajunge în cer. ♦ Bani pe care trebuie să-i plătească mortul ca să poată trece şi călători pe lumea cealaltă. – Din magh. vam.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VÁMĂ vămi f. 1) Instituţie de stat care efectuează controlul asupra mărfurilor şi a altor bunuri la intrarea într-o ţară sau la ieşirea din ea. 2) Punct sau loc unde este stabilită o asemenea instituţie. 3) Taxă care se plăteşte pentru mărfurile importate sau exportate. [G.-D. vămii] /<ung. vám
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

vámă (vắmi), s.f. – 1. Post de frontieră. – 2. Taxe vamale. – 3. Uium. – 4. În mitologia populară, număr nedeterminat (7 sau 9 sau 12 sau 24 sau 99) de popasuri ale sufletului, după moarte, pentru a putea ajunge în rai. Mag. vám (Lambrior 375; Cihac, II, 538; Gáldi, Dict., 98), cf. ngr. βάμμα, sb., rut. vam, slov. vama. – Der. vamal, adj. (de vamă); vameş (var. Trans. vămaş, Bucov. vămariu), s.m. (funcţionar la vamă; păzitor al vămilor cereşti), din mag. vámos; vămeşie (var. vămăşie, înv. vămişie), s.f. (slujba de vameş); vămui, vb. (a percepe taxe vamale; a lua uiumul; a dijmui), din mag. vámolni (Paşca, Dacor., X, 151); vămuială, s.f. (taxe vamale; uium; dijmă); vămăşesc, adj. (de vamă sau de vameş).
(Dicţionarul etimologic român)

vámă s. f., g.-d. art. vămii; pl. vămi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VÁMĂ s. 1. (înv.) mitarniţă, posadă, scală, strajă, tamojnă. (Punct de ~; marfa din ~). 2. punte. (~ reprezintă banii pe care mortul i-ar plăti pentru a trece în altă lume.)
(Dicţionar de sinonime)

VÁMĂ s. v. uium.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: va vam

Cuvinte se termină cu literele: ma ama