variabilitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

variabilitate

[Sinonime]
VARIABILITÁTE, variabilităţi, s.f. Însuşirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme şi aspecte diferite. ♦ Spec. (Biol.) Proprietate a fiinţelor vii de a-şi schimba, sub influenţa mediului şi a eredităţii, însuşirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ♦ Spec. (Mat.) Proprietate pe care o are o cantitate, o mărime sau o funcţie algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. variabilite.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VARIABILIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Caracter variabil. ~atea gusturilor. ~atea unei funcţii. 2) biol. Proprietate a organismelor vii de a-şi modifica caracteristicile morfologice sau fiziologice sub acţiunea unor factori interni sau externi. 3) lingv. Proprietate a unei unităţi lingvistice de a prezenta mai multe forme de manifestare. /<fr. variabilité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VARIABILITÁTE s.f. Însuşirea a ceea ce este variabil. ♦ (Biol.) Procesul schimbării diferitelor caractere morfologice şi fiziologice ale organismelor vii, constituind devieri de la tipul speciei. ♦ (Mat.) Proprietate a unei cantităţi sau funcţii algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. ♦ (Gram.) Însuşire a unui cuvânt de a prezenta forme diferite. [Pron. -ri-a-. / cf. fr. variabilité].
(Dicţionar de neologisme)

VARIABILITÁTE s. f. 1. însuşirea a ceea ce este variabil (1). 2. capacitate a organismelor vii de a-şi modifica caracterele morfofiziologice în cursul evoluţiei ca rezultat al adaptării la mediu. 3. (mat.) proprietate a unei cantităţi sau funcţii algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. 4. însuşire a unui cuvânt de a prezenta forme diferite. (< fr. variabilité)
(Marele dicţionar de neologisme)

variabilitáte s. f. (sil. -ri-a-), g.-d. art. variabilităţii; pl. variabilităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VARIABILITÁTE s. v. instabilitate.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Variabilitate ≠ invariabilitate, stabilitate
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: va var vari varia variab

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate