vată dex - definiţie, sinonime, conjugare

vată

[Sinonime]
VÁTĂ s.f. Material format din fibre elastice de bumbac scurte şi subţiri care se întrepătrund şi formează o masă compactă albă, folosit pentru pansamente, în diferite procese tehnice etc. ♢ Vată de hârtie = produs similar vatei obţinut din celuloza de lemn, care se întrebuinţează în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obţine, prin centrifugare, dintr-o soluţie de zahăr; se vinde în comerţ înfăşurat pe beţişoare de lemn. Vată de zgură = material obţinut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, întrebuinţat ca izolant termic şi acustic. Vată de sticlă = masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuinţată ca izolant termic şi acustic. – Din germ. Watte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VÁTĂ f. Material de culoare albă, moale, obţinut din fibre de bumbac, având diferite întrebuinţări (în medicină, în tehnică). ♢ ~ minerală material obţinut din fibre de sticlă, de zgură, de cuarţ, folosit ca izolant termic şi acustic. ~ de zahăr (sau dulce) produs de cofetărie (de diferite culori), asemănător cu vata, obţinut prin centrifugare din soluţie de zahăr. ~ de sticlă masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuinţată ca izolant termic şi acustic sau ca filtru pentru lichidele corosive. Are ~ în urechi se spune despre o persoană care aude rău. /<germ. Watte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

vátă s.f. – Material făcut din fibre scurte de bumbac. Germ. Watte (Cihac, II, 451; Borcea 217; Tiktin), cf. pol. wata, bg., sb., cr., rus. vata, it. ovatta, fr. ouate, sp. guata. – Der. vătui, vb. (a bumbăci, a capitona); vătuit, adj. (pluşat); vătuială, s.f. (înfoiere, afînare).
(Dicţionarul etimologic român)

a avea vată în urechi expr. a avea auzul slab, a nu auzi bine (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

vátă s. f., g.-d. art. vátei
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VÁTĂ s. (pop.) bumbac, (reg.) scamă, (Ban. şi Transilv.) pămucă. (Îşi pune ~ în urechi.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: va vat

Cuvinte se termină cu literele: ta ata