vedetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

vedetă

[Sinonime]
VEDÉTĂ, vedete, s.f. I. 1. Actor sau actriţă care deţine un rol principal într-un spectacol, mai ales într-un film (şi se bucură de renume, de mare popularitate); sportiv de mare talent şi popularitate; p. ext. persoană care vrea să iasă în evidenţă, să epateze. II. Navă mică (de război) care navighează pe fluvii sau în apropierea litoralului, pe o rază redusă de acţiune. III. Rând dintr-un text, tipărit cu caractere mai grase, spre a fi scos în evidenţă faţă de rest. – Din fr. vedette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VEDÉTĂ1 vedéte f. 1) Artist vestit (mai ales de teatru, cinema); stea. 2) fig. Persoană care se impune în mod intenţionat într-un domeniu de activitate. /<fr. vedette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VEDÉT//Ă2 ~e f. Navă militară de tonaj mic, care patrulează fluviile sau litoralul. /<fr. vedette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VEDÉT//Ă3 ~e f. poligr. Cuvânt sau grup de cuvinte din primul rând al unui text, evidenţiate prin caractere grase. /<fr. vedette, it. vedetta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VEDÉTĂ s.f. I. Mic bastiment de război, pe mare sau pe fluviu, cu mică rază de acţiune, folosit mai ales pentru observaţii. ♦ Mică ambarcaţie care se foloseşte pentru comunicaţiile din rada porturilor. ♦ Mic torpilor cu viteză foarte mare. II. (Poligr.) Rând tipărit cu caractere mai groase pentru a fi pus în evidenţă. ♦ Cuvânt sau grup de cuvinte notat pe primul rând al datelor privitoare la o carte, servind la determinarea locului acesteia în catalogul de bibliotecă. III. Artist(ă) care deţine rolul principal într-o piesă; (p. ext.) persoană care vrea să iasă în evidenţă. [< fr. vedette, it. vedetta].
(Dicţionar de neologisme)

VEDÉTĂ s. f. I. artist de mare renume; sportiv de mare popularitate; (p. ext.) cel care vrea să iasă în evidenţă. II. navă militară rapidă, mică, cu armament puternic, destinată unor misiuni de cercetare, supraveghere, apărare. ♢ mică ambarcaţie cu motor pentru comunicaţiile din rada porturilor. III. rând tipărit cu caractere mai groase pentru a fi pus în evidenţă. ♢ cuvânt, grup de cuvinte notat pe primul rând al datelor privitoare la o carte, pentru determinarea locului acesteia în catalogul de bibliotecă. (< fr. vedette)
(Marele dicţionar de neologisme)

cuvânt-vedétă s. n., pl. cuvínte-vedétă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

vedétă s. f., pl. vedéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VEDÉTĂ s. divă, star, (fig.) stea. (O ~ de cinema.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ve ved vede vedet

Cuvinte se termină cu literele: ta eta deta edeta