ventuză dex - definiţie, sinonime, conjugare

ventuză

[Sinonime]
VENTÚZĂ, ventuze, s.f. 1. Organ în formă de disc al unor animale (acvatice), care le permite să se fixeze pe diferite corpuri. 2. Pahar special de sticlă, cu marginea superioară puţin răsfrântă, care se aplică (prin crearea de vid în interior) pe pielea unui bolnav, pentru a provoca o mică congestie locală a sângelui (în scop curativ). 3. Aparat în formă de clopot, cu ajutorul căruia se scoate aerul care împiedică circulaţia unui lichid într-o conductă. – Din fr. ventouse.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VENTÚZ//Ă ~e f. 1) Vas mic de sticlă, care se aplică pe corpul unui bolnav, după ce s-a rarefiat aerul din el prin încălzire, pentru a provoca o mică congestie locală cu efect curativ. 2) zool. Organ al unor animale acvatice cu ajutorul căruia ele se pot lipi de corp (pentru a suge sângele). 3) Dispozitiv cu ajutorul căruia se poate extrage aerul care împiedică circulaţia apei într-o conductă. /<ngr. ventuza, fr. ventouse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ventúză (-ze), s.f. – Organ sau recipient care se fixează pe ceva. – Mr. vinduză. Fr. ventouse; mr., din it. ventosa, cf. ngr. βεντοῦσα, venduza.
(Dicţionarul etimologic român)

VENTÚZĂ s.f. 1. Organ al anumitor animale care le permite să se fixeze pe diferite corpuri ca să sugă. 2. Păhărel special de sticlă care se aplică pe piele după ce s-a rarefiat aerul din el prin căldură pentru a provoca o mică congestie locală cu efect curativ. 3. Aparat în formă de clopot cu care se scoate aerul care împiedică circulaţia apei într-o conductă. 4. (Poligr.; la pl.) Mici piese montate pe o bară, care prin depresiune absorb coala de hârtie, iar prin presiune o depun la semnele maşinii de imprimat. [< fr. ventouse].
(Dicţionar de neologisme)

VENTÚZĂ s. f. 1. organ de fixare la unele animale parazite. 2. păhărel special de sticlă ce se aplică pe piele după ce s-a rarefiat aerul din el prin căldură pentru a provoca o mică congestie locală cu efect curativ. 3. aparat în formă de clopot cu care se scoate aerul ce împiedică circulaţia apei într-o conductă. 4. (poligr.; pl.) mici piese montate pe o bară, care prin depresiune absorb coala de hârtie, iar prin presiune o depun la semnele maşinii de imprimat. (< fr. ventouse)
(Marele dicţionar de neologisme)

ventúză s. f., g.-d. art. ventúzei; pl. ventúze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VENTÚZĂ s. (pop.) pahar, (reg.) zbancă, zbanţ. (E răcit, i-a pus ~e.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ve ven vent ventu ventuz

Cuvinte se termină cu literele: za uza tuza ntuza entuza