verificare dex - definiţie, sinonime, conjugare
VERIFICÁ, verífic, vb. I. Tranz. 1. A controla ceva pentru a constata dacă corespunde adevărului, cerinţelor, calităţii sau anumitor date. 2. A examina pe cineva pentru a vedea în ce, măsură corespunde funcţiei sau calităţii pe care o deţine sau care i se încredinţează. – Din fr. vérifier, lat. verificare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VERIFICÁRE, verificări, s.f. Acţiunea de a verifica şi rezultatul ei. – V. verifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A VERIFICÁ verífic tranz. 1) (date, noutăţi, teze, afirmaţii) A supune unui control; a controla. 2) (persoane) A examina pentru a stabili în ce măsură corespunde funcţiei pe care o deţine sau care i se acordă. /<lat. verificare, fr. vérifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VERIFICÁRE s.f. Acţiunea de a verifica şi rezultatul ei; control, probă. [< verifica].
(Dicţionar de neologisme)

VERIFICÁ vb. tr. 1. a supune unui control pentru a constata dacă se îndeplinesc anumite condiţii. 2. a cerceta activitatea cuiva. (< fr. vérifier, lat. verificare)
(Marele dicţionar de neologisme)

verificá vb., ind. prez. 1 sg. verífic, 3 sg. şi pl. verífică; conj. prez. 3 sg. şi pl. verífice
(Dicţionar ortografic al limbii române)

verificáre s. f., g.-d. art. verificării; pl. verificări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VERIFICÁ vb. 1. a încerca, a proba, (pop.) a cerca, (înv. şi reg.) a probălui, (înv.) a probăi, a probui. (A ~ un motor, un aparat.) 2. a cerceta, a controla, a inspecta, a revedea, a revizui, (înv.) a revedui, (grecism înv.) a teorisi. (A ~ toate scriptele întreprinderii.)
(Dicţionar de sinonime)

VERIFICÁRE s. 1. încercare, probare, probă, (pop.) cercare, (înv.) verificaţie, verificăciune. (~ unui motor.) 2. controlare, revizuire. (~ unui calcul.) 3. v. probă. 4. cercetare, control, revizie, revizuire, (înv.) teorie, teorisire. (~ a tuturor scriptelor financiare.) 5. control.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ve ver veri verif verifi

Cuvinte se termină cu literele: re are care icare ficare