verificat dex - definiţie, sinonime, conjugare
VERIFICÁ, verífic, vb. I. Tranz. 1. A controla ceva pentru a constata dacă corespunde adevărului, cerinţelor, calităţii sau anumitor date. 2. A examina pe cineva pentru a vedea în ce, măsură corespunde funcţiei sau calităţii pe care o deţine sau care i se încredinţează. – Din fr. vérifier, lat. verificare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VERIFICÁT, -Ă, verificaţi, -te, adj. Supus unei cercetări, unui control, unei examinări, unei probe. ♦ (Despre oameni) Cu experienţă, încercat; p. ext. capabil. – V. verifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A VERIFICÁ verífic tranz. 1) (date, noutăţi, teze, afirmaţii) A supune unui control; a controla. 2) (persoane) A examina pentru a stabili în ce măsură corespunde funcţiei pe care o deţine sau care i se acordă. /<lat. verificare, fr. vérifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VERIFIC//ÁT ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A VERI-FICA. 2) fig. (despre persoane) Care are multă experienţă de viaţă. /v. a verifica
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VERIFICÁ vb. tr. 1. a supune unui control pentru a constata dacă se îndeplinesc anumite condiţii. 2. a cerceta activitatea cuiva. (< fr. vérifier, lat. verificare)
(Marele dicţionar de neologisme)

verificá vb., ind. prez. 1 sg. verífic, 3 sg. şi pl. verífică; conj. prez. 3 sg. şi pl. verífice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VERIFICÁ vb. 1. a încerca, a proba, (pop.) a cerca, (înv. şi reg.) a probălui, (înv.) a probăi, a probui. (A ~ un motor, un aparat.) 2. a cerceta, a controla, a inspecta, a revedea, a revizui, (înv.) a revedui, (grecism înv.) a teorisi. (A ~ toate scriptele întreprinderii.)
(Dicţionar de sinonime)

VERIFICÁT adj. 1. încercat, probat, (înv.) probăluit, prubuit. (Motor ~.) 2. controlat, revizuit. (Un calcul ~.) 3. v. revizuit. 4. v. dovedit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ve ver veri verif verifi

Cuvinte se termină cu literele: at cat icat ficat ificat