versiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

versiune

[Sinonime]
VERSIÚNE, versiuni, s.f. 1. Traducere a unei opere literare sau ştiinţifice dintr-o limbă în altă. ♢ Loc. adj. şi adv. În versiune originală = care nu a fost sau fără a fi tradus în altă limbă. 2. Fiecare dintre formele unui text care a suferit modificări (în raport cu o formă considerată de bază). 3. Manieră (personală) de a prezenta, de a interpreta o întâmplare, un fapt, o afirmaţie. 4. Manoperă care constă în schimbarea poziţiei fătului în uter pentru a facilita naşterea. [Pr.: -si-u-] – Din fr. version.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VERSIÚN//E ~i f. 1) Traducere a unui text dintr-o limbă în alta. ~ latină. 2) Formă a unui text reprodus, care se deosebeşte puţin de textul iniţial. 3) Formă personală, în care este expus sau prezentat un eveniment. [G.-D. versiunii; Sil. -si-u-] /<fr. version, it. versione
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VERSIÚNE s.f. 1. Traducere a unei opere, a unui text dintr-o limbă într-alta. 2. Variantă a unui text, a unei traduceri. 3. Variantă sub care se relatează o întâmplare, un fapt. 4. Schimbare a poziţiei fătului în cavitatea uterină. [Pron. -si-u-. / cf. fr. version, lat. versio < vertere – a întoarce].
(Dicţionar de neologisme)

VERSIÚNE s. f. 1. traducere a unei opere, a unui text dintr-o limbă într-alta. 2. variantă a unui text, a unei traduceri. 3. variantă sub care se relatează o întâmplare, un fapt. 4. schimbare a poziţiei fătului în cavitatea uterină. (< fr. version)
(Marele dicţionar de neologisme)

versiúne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. versiúnii; pl. versiúni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VERSIÚNE s. 1. variantă. (~ a unui text.) 2. v. tra-ducere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ve ver vers versi versiu

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune rsiune