victimă dex - definiţie, sinonime, conjugare

victimă

[Sinonime]
VÍCTIMĂ, victime, s.f. 1. Persoană care suferă chinuri fizice sau morale din partea oamenilor, a societăţii, din cauza propriilor greşeli etc. 2. Persoană care suferă de pe urma unei întâmplări nenorocite (boală, accident, jaf, crimă etc.). 3. (În antichitate) Animal sau om care era sacrificat unui zeu. – Din fr. victime, lat. victima.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VÍCTIM//Ă ~e f. Persoană care a nimerit într-un accident sau într-o catastrofă; jertfă. ~a unui accident de circulaţie. 2) fig. Persoană care suferă din cauza unor circumstanţe nefavorabile; jertfă. ~a propriilor patimi. 3) ist. Fiinţă sacrificată în semn de prinos unei divinităţi. /<fr. victime, lat. victima
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VÍCTIMĂ s.f. 1. (Ant.) Animal sau om care era jertfit unei divinităţi. 2. Cel care suferă de o nenorocire, are o durere, o suferinţă etc. ♦ Cel care suferă urmările unui accident, ale unei catastrofe. [Cf. lat. victima, fr. victime].
(Dicţionar de neologisme)

VÍCTIMĂ s. f. 1. (ant.) animal sau om care era jertfit unei divinităţi. 2. cel care suferă de pe urma unei nenorociri, care are o durere, o suferinţă, un accident. (< fr. victime, lat. victima)
(Marele dicţionar de neologisme)

víctimă s. f., g.-d. art. víctimei; pl. víctime
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VÍCTIMĂ s. jertfă. (~ a datoriei.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: vi vic vict victi victim

Cuvinte se termină cu literele: ma ima tima ctima ictima